храм
храм
храм

Вести

31.03.2023.

Предавање: Болести зависности

Предавач: протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин

У петак увече, 31. марта, у нашем Храму Свете Великомученице Марине, Благовештенски акатист Пресветој Богородици служио је отац Јован Рајак уз молитвено учешће великог броја верног народа. Радосним ускликом Радуј се, Невесто Неневесна! отпојавали су појци на Другом бденију заједно са окупљеним верницима узносивши своје молитве и благодарност Пресветој Богородици.

У продужетку богослужења, на петој по реду духовној вечери у нашем храму, угостили смо нама изузетно драгог и познатог предавача, оца Бранка Ћурчина, настојатељa Световазнесењског храма на Клиси и његове штићенике из заједнице Земља живих.

Обративши се нашим драгим гостима, предавачима, високопречасним оцима и окупљеном народу, отац Јован нас подсећа да се налазимо у глувној недељи, недељи покајања, кад наша Црква износи Марију Египћанку у центар, као пример велике грешнице и још веће покајнице. О покајању и сили покајања, најављује отац Јован, ће нам посведочити и наши гости, који сведочећи нама, сведоче и Господу да је наша борба против греха непрестана и саставни део живота.

Своју беседу отац Бранко започиње речима захвалности заједници на позиву јер како он каже срећа је у сретању и износи речи хвале на рачун изгледа, уређености и молитвеног узрастања исте. Он истиче да Црква као таква, уређена и украшена, са свом својом сценографијом, костимографијом, архитектуром, ентеријером, иконама, екстеријером треба да нас очара и зачара близином Божијом и испуни сва наша чула а крајњи смисао и циљ таквог поретка је управо заједница са Богом.

Отац Бранко нас даље подсећа на важност Цркве и њену моћ преображења, наглашава да из ње проистиче сва мотивација и креативност и да је једини начин да човек опстане управо кроз Цркву и свету Литургију.

У даљем току вечери наш драги гост нам представља терапијску заједницу Земља живих, која ради и функционише од 2005. године под покровитељством манастира Ковиљ а по благослову Епископа Православне Епархије бачке Господина др Иринеја који је препознао овај пројекат као мисионарски подухват и веру на делу. Остварена је и сарадња са бројним министарствима и институцијама у земљи и шире, који су разним протоколима и видовима подршке оснажили овај аспект социјалног ангажмана Цркве.

Прота Бранко нам је приближио како изгледа живот у терапијксој заједници а у наставку вечери, Немања и Никола, штићеници Земље живих, су пред пуном салом храбро сведочили о својим болестима зависности, коцкању и злоупотреби наркотика, емотивним и духовним падовима у најдубље поноре греха, борби и искушењима на путу излечења. Они су нам живи пример како је једино у сурету са Христом, уз пост, молитву и покајање, могуће исцељење и спасење.

Земља живих је заједница која сведочи да је Богу све могуће и која на делу потврђује Исусове речи Што је људима немогуће, Богу је могуће !, она је сведочанство да је жив Бог наш и да је он тај који преображава, који исцељује и помаже људима да поново постану комплетни.

На крају вечери, отац Јован је најавио да нам идућег петка у госте долази прота Велимир Врућинић, старешина Саборног храма у Новом Саду који ће нас увести у радост Цветне недеље односно празника Цвети и свега онога што је претходило томе.