храм
храм
храм

Вести

25.03.2022.

Предавање на тему КРСТ НОСИТИ НАМА ЈЕ СУЂЕНО

предавач протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин

По завршетку Молебана Богородици и светог сабрања у храму Огњене Марије,  у недељи Великог поста посвећеној Часном крсту, верни народ се окупио на трећој по реду духовној вечери и разговорима. Благодарећи нашем драгом и цењеном госту ,протојереју-ставрофору Бранку Ћурчину,  на одвојеном времену, и у радости што је поново са нама, отац Јован је у уводној речи истакао данашњу тему и крст као незаобилазан део нашег бића јер се њему клањамо као пуноћи васкрсења следећи Христове речи  Јер онај ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој.

Прота Бранко нам у својој беседи скреће пажњу на једну честу заблуду и превару у коју млади људи западају питајући се зашто да буду добри у овом свету у којем се добро не цени већ се зло фаворизује. Зло се данас нуди као могућност да се човек оствари у разним вештинама и позивима док је смисао човековог живота заједница човека са Богом. Сав наш ангажман на земљи води ка том циљу. 

Вера има начина како да нам помогне да се остваримо у том циљу, а на нама је да о вери размишљамо као животно променљиво. Жеља је полазан услов и веома важан сегмент вере, потом је битно да се измиримо са свима, да свима све опростимо да би остварили заједницу са Богом, што нам поручује и Часни Крст којег ове недеље прослављамо. Вера нас  учи  да будемо стално у подвигу и да се ухватимо у коштац са својим промашајима, пропустима, фрустрацијама и комплексима да би исправили себе и дошли у мир са самима собом и својим ближњима ,а да би се поставили у службу Божију. У том смислу је пост и све што нам нуди Црква веома важно. Покајање није психолошка категорија и не служи да код човека изазива осећај ниже вредности или сталне кривице већ представља стављање себе у службу Божију. У току поста нас Црква позива да интензивније станемо пред себе, сагледамо себе реалније и потрудимо се да надиђемо сами себе. Покајање је враћање себе на прави пут, на пут Богочовека Христа. Нека нам крст часни, симбол победе и тријумфа над смрћу, буде путоказ на том путу!

Прота Бранко нас у даљој беседи саветује да љубоморно чувамо задобијену благодат, мир који успоставимо у себи и који нам је од Бога дат, јер се иста тешко стиче а лако губи. Човек који је оптерећен грехом не може да делује, буде функционалан и продуктиван, и то га онда спутава, постаје девијантан ( девијација на латинском- погрешан пут, на грчком промашен циљ), иде странпутицом, није у стању да препозна праве вредности и промашио је свој животни циљ. Зато је важно да постимо и да имамо крст као животну инспирацију, имајући на уму стално да без Великог петка, нема Васкрсења. Црква нас и ове недеље часним крстом позива на страдање, али и на победу. Без страдања и жртве нема ни радости. Свака радост у животу условљена је жртвом и не треба бежати од подвига и жртве јер је она благослов.

Крст је толико присутан у нашим животима, лик човеков је у знаку крста. Кад раширимо руке човек постаје крстооблично биће. Веома је важно да га носимо и да се према њему односима са поштовањем и достојанствено. Крст има посебну моћ и силу када се осењујемо њиме зато увек треба да нам буде оријентир кроз живот.

У својој проповеди отац Бранко истиче неопходност спознаје шта значи бити верник. Бити веран значи бити нормалан, ходити кроз живот без кривице, комплекса, повлачења у себе и од  других људи, значи дружити се у радости, живети у радости и прихватити вољу божију. У томе је тајна хришћанства, бити увек за једну степеницу изнад ситуације, надићи ситуацију, уз помоћ вере владати ситуацијом. 

Грех је лако препознати ако се држимо десет божијих заповести и савести наше која представља глас божији. Корен сваког греха је помисао. Ако дозволимо да се помисли угнезде у нашу душу, човек ће се саживети са грехом и он ће постати његов стил живота. Зато је важно сваки грех сасећи у самом корену. Зато је важно живети вером, бити у Цркви и послушању Цркви јер тако једино можемо остварити наш циљ а то је заједница са Богом.

Након паузе у којој смо уживали у умилним гласовима чланица наше певачке групе Огањ, прота Бранко је одговарао на питања присутног народа.