храм
храм
храм

Вести

07.04.2024.

Крстопоклона недеља и празник Благовести

У трећој недељи Великог и Часног поста - Крстопоклоној, Црква нас учи да је крст незаобилазни део наших бића и да се њему клањамо као пуноћи Христовог васкрсења као што поручују и стихови песама које се поју на богослужењима у овој недељи „Кресту Твојему поклањајем сја, Владико, и свјатоје Воскресеније Твоје појем и славим!”

У нашем Храму у суботу 06.04. са почетком у 18 часова уз молитвено учешће многобројног народа служено је бденије у току којег је изнет Часни крст којем смо се поклонили уз подсећање да је Часни крст и распети Господ на њему темељ нашег смирења, жртве, трпљења, љубави и спасења и који нас опомиње, како каже наш отац Јован да се у ово време поста, подвига, молитве, покајања, праштања, љубави према Богу и човеку, погрешно се старајући о себи, не занесемо и превише оптеретимо собом.

На литургијском сабрању у недељу 07.04. у препуном храму обележили смо и прославили Благовести, празник којим светкујемо радосну вест коју је архангел Гаврило донео Пресветој Богородици да ће родити Сина зачетог од Светога Духа. У својој беседи након прочитаног Јеванђељског зачала, отац Јован је рекао:

И јави Анђео Господњи Дјеви Марији радосну вест да ће она родити Сина Божијег и обрадова се она божанском радошћу јер не беше то Радосна и Блага вест само за њу, већ и радост за цео свет, али, нажалост, радост која се не чува у целом свету, него једино у светој вери православној, светој Цркви нашој спасоносној. Чувари ове вести нису само свештеници, калуђери, него сви крштени у име Оца, Сина и Светога Духа, који вест чувамо у срцу своме. Нека би Бог дао да ту вест не само чувамо, већ и да том вешћу живимо, радујемо се и не бојимо!