храм
храм
храм

Вести

26.06.2024.

Духовске свечаности о Педесетници и литургијска крштења у нашем храму

"Ево Празника, браћо, који нам казује шта је то човек: шта је то дух човечији, шта је то ум човечији, шта је то срце човечије, шта је то мисао човечија. Данашњи Велики Празник казује нам ту тајну." (Преподобни Јустин Ћелијски)

Празник велике и часне Педесетнице или Силазак Светог Духа на апостоле, свечано је прослављен литургијским сабрањем којем је началствовао отац Јован Рајак. Овогодишња прослава овог Господњег празника уприличена је у летњем олтару у порти нашег храма коју су испунили бројни верници из наше парохије и других крајева. О овом празнику чули смо беседу св. аве Јустина Ћелијског:

"И данас, на Духовдан, на дан Свете Тројице – шта ми славимо? Ми славимо највеће чудо овога света, браћо. Славимо рођендан Цркве Божије. Шта је то рођендан Цркве Божије? Силазак Духа Светога на Свете Апостоле, на Цркву Христову, и вођство Цркве од стране Духа Светога кроз овај свет, и кроза све светове. Данашњи Свети Празник показује каква је сила и моћ Господа Христа и у чему је наша вера. “Наша вера је у Сили и Духу Светоме” – како вели Свети Апостол. У Сили и у Духу Светоме." 

У продужетку Литургије, на вечерњем богослужењу, читане су благодарне и коленопреклоне молитве о призиву непрестане благодати Божије са нама током којих плетући венце ми заправо уграђујемо себе у молитву и у разговор са Богом и да тај разговор не буде само разговор већ да се преточи у дело, да се Он заправо догоди у нама и да живи Бог у нама, поручује отац Јован.

У духу Педесетнице особиту радост овом празнику допринело је литургијско крштење и сједињење са Богом нашег младог Лазара, трећег детета овогодишњих светосавских кумова Драгане и Бојана Батуран. Уследило је дружење у црквеној порти уз послужење које нам је са љубављу приредила породица Батуран.

На духовски понедељак наша заједница је постала богатија за још једног члана а част нам је била присуствовати и садејствовати у радости литургијског крштења нашег драгог Атанасија, сина сестре Хелене и брата Саше. .

”Педесетница или Силазак Светог Духа на апостоле јесте празник који није само сведен у обележавању нечега што је било него је то празник који откад се збио он се и збива. Ми увек славимо силазак Духа на апостоле, како на апостоле, тако кроз њих на све нас јер свако чедо Божије које је крштено у име Оца и Сина и Светога духа јесте заправо чедо Божије благодарећи сили Духа Светога. Управо Дух Свети нас кроз Христа усиновљује у Оцу. То је наша путања коју је Господ Бог нама у том светоспасоносном путу негде задао, прокрчио, отворио и све нас призвао и непрестано позива,” - поручује отац Јован на духовски понедељак.