храм
храм
храм

Вести

25.02.2023.

Поклоничко путовање у манастире Тумане и Нимник

Поклоничко путовање у манастире Тумане и Нимник, у организацији црквене парохије Парогово и презвитера Јована Рајака, отпочело је молитвеним окупљањем у храму Огњене Марије у раним јутарњим сатима у недељу. Верни народ је по доласку у манастир Тумане узео учешће у Светој литургији и причестивши се, поклонио и целивао свете мошти преподобних Зосима и Јакова, као и честицу моштију светог Нектарија Егинског, које су надалеко прослављене по многобројним чудесима и исцељењима.

Верници су и са великом усрдношћу узнели поклон пред чудотворном иконом Мајке Божије Курскаје молећи за њен благослов. Након Литургије читане су молитве за здравље и пород.

Путовање смо наставили ка Сребрном језеру где смо кратко предахнули сабирајући утиске из посете великој светињи, манастиру Тумане.

У манастиру Нимник нас је топло дочекало братство на челу са игуманом Јелисејем. За трпезом љубави, отац Јелисеј је надахнуто и са пуно молитвеног дара, окрепио наше душе читањем божијих молитава за здравље, слогу и очување породице, пород , срећу и напредак. У продужетку је отац Јован,уз пратњу појаца нашег храма Огњене Марије, монаха и окупљеног верног народа, по први пут служио Акатист светој Николини и молитвено узнео и отпојао славу, милост и захвалност овој чудесној светитељки. По завршетку Акатиста, целивали смо и поклонили се моштима свете Николине, примивши уљепомазање за здравље и спасење над њеним гробом.

Била је права радост примити благослове ове две светиње. Испуњени миром и молитвом, пуни благодатних утисака, кренули смо пут Сремске Каменице и наше лепотице, храма Огњене Марије.