храм
храм
храм

Вести

29.07.2022.

У сусрет храмовној слави - Света Великомученица Марина, празнично вечерње Богослужење и беседа оца Рафаила

Свечаним празничним вечерњим Богослужењем са почетком у 19.00 часова у петак 29.7.2022. отпочела је дводневна прослава обележавања славе Свете Великомученице Марине, велике Божје угоднице и заштитнице наше парохије. Службом је началствовао Његово Преосвештенство  Епископ сремски Г. Василије уз саслужење високопреподобног  јеромонаха Рафаила, игумана манастира Подмаине у Будви, протојереја-ставрофора Брансилава Поповића,  протојереја-ставрофора Маринка Рајака, протојереја Слободана Вујасиновића, презвитера Јована Рајака и ђакона Горана Власца и Горана Нухановића у присуству братије манастира Подмаине, свештеника и окупљеног верног народа из парохије и шире.

По завршетку службе, која је по први пут служена у новоизграђеном летњем олтару, пред верним народом, окупљеним у молитви и духовној потреби за благоугодним речима, одржано је предавање јеромонаха Рафаила. У својој надахнутој беседи, јеромонах Рафаило, нам потврђује да је Христос међу нама како некад тако и сада и позива нас да преиспитамо себе да ли га видимо, чујемо, да ли му верујемо, да ли га осећамо, да ли је међу нама, да ли смо спремни ради њега да пострадамо, колико Божију реч ценимо и љубимо. Позива нас да живимо пуноћу живота кроз литургијске тајне и Цркву, да добро испитамо духове овога света пре него се нечега прихватимо и одбацимо све оно што нема литургијски печат као лаж, превару и неистину. Света Марина која нас овде, сада и свагда окупља и храбри, својим мучеништвом сведочи и светли пример је да наш живот не мора да буде половичан, плашљив, површан и компромисан већ нас позива да будемо будни, пажљиви, одлучни, силни и храбри. Подстакнути примером Свете Марине, надахнути ватреним духом светим, отац Рафаило нам поручује да треба да живимо мирно и безазлено попут голубице а да чувамо веру православну као змија главу. Позива нас да бдимо над нашим животним оријентирима и стално преиспитујемо нашу спремност за сусрет са Христом, јер он тражи сав живот наш и једино га тако у пуноћи можемо примити.

По завршетку беседе, Његово Преосвештенство  Епископ сремски Г. Василије је захвалио оцу Рафаилу на надахнутој и поучној беседи о суштини вере и љубави, упутио је окупљеном верном народу архијерејске благослове и пожелео сретну и Богом благословену храмовну славу.