храм
храм
храм

Вести

19.03.2021.

Предавање на тему НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

предавач протојереј ставрофор Бранко Ћурчин

Пето по реду духовно вече у нашем Храму имали смо за част угостити протојереја ставрофора Бранка Ћурчина из Новог Сада. Након Молебана Пресветој Богородици , заискавши њено заступништво свуда и увек, у смирености и благостању, слушали смо предавање на тему НЕДЕЉА - ПОБЕДА ПРАВОСЛАВЉА.

Прота Бранко Ћурчин је у уводном делу истакао значај Цркве поручивши нам да нам ван ње нема спаса. Црква треба да нам увек буде мерило да се не понесемо и да судимо већ да расуђујемо а не осуђујемо. Једино послушањем у Цркви не крећемо странпутицом и можемо избећи стављање у службу зла мислећи да служимо добру. Онај ко даје савете, ко се хвали подвигом је у прелести. Прави подвиг се крије и таји, о њему се не прича. Кроз подвиг се тешко стиче благодат а лако се губи.

Кроз корисне животне поуке отац Бранко Ћурчин нас учи да разум и срце треба да буду у складу, да водимо рачуна шта примамо у срце. Непомјаник нас мучи и поробљава кроз помисли, сан и осећања и човек не сме дозволити да му оне буду оријентир у животу већ Бог као истина и заједница са Богом.

Црква нам чува веру, има механизам како да човек овлада собом, да будемо у послушању Цркви, да носимо бремена једни другима јер се човек остварује само у заједници инспирисаној Христом и око Христа.

У НЕДЕЉИ ПРАВОСЛАВЉА како се зове прва недеља Часног поста, о. Бранко истиче улогу сценографије и костимографије цркве. Подсећа нас колико нам је визуелни догађај вере важан јер нас подесећа шта је смисао живљења. Часни крст нас опомиње на страдање и он је путоказ. Иконе су свете и важне визуелно јер се поштује њихова порука. Осврнуо се на иконоборачки рат који је трајао од 7. до 9. века док победу нису однеле иконе одлуком да се имају вратити у Цркву 787. на 7. Васељенском сабору. Коначна победа је остварена указом који је донела царица Теодора 843. и прва недеља часног поста – НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА је посвећена сећању на ту победу над јереси и свим остали јересима које су претиле да девастирају Цркву кроз векове.

Према речима о. Бранка, икона је слика која нам шаље поруку јер она изображава неки догађај из живота светитеља. Да би била света мора да има сигнатуру односно да је написано ко се налази на њој и да је над њом обављен чин освећења. У нашим храмовима су углавном иконе из византијске традиције а тај правац је и најправославнији.

Симболика и поруке су у визуелном смислу Цркве веома важне и значајне али не треба их занемарити ни у свакодневном животу и о. Бранко нас упозорава да не подлежемо манипулативном свету данашњице који нам нам путем реклами, билборда и другим сервира разне поруке које несвесно усвајамо.

Са жељом да сви будемо једно тело у Цркви у вери Христовој која као једина истина остаје кроз све векове , на крају вечери наш цењени гост је одговарао на питања верног народа и упознао нас са пројектом који већ годинама води под називом Земља живих. На питања заинтересованих како Црква успева да излечи зависнике, о. Бранко је одговорио да само љубављу, Јеванђељем и Христом постижу успех. Саветује нас да учимо децу да верују у Бога јер је вера основно начело живота!

На крају вечери, благодарећи оцу Бранку и певачкој групи Огањ која нас својим појањем окрепљује из недеље у недељу, отац Јован је представио предавача за следећу недељу, у петак 26.3.2021., протонамесника Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника при Војсци Републике Србије. Тема предавања је Свети Григорије Палама – Богослов светлости.