храм
храм
храм

Вести

12.03.2021.

Предавање на тему НЕДЕЉА СИРОПУСНА –НЕДЕЉА ПРАШТАЊА

предавач протосинђел Атанасије, игуман манастира Старо Хопово

Након Вечерњег Богослужења, Молебана Пресветој Богородици, којем су началствовали игуман Атанасије и отац Јован Рајак, сабрани верни народ је целивао и молитвено се поклонио икони Свете Богородице.

У уводној речи вечерашњег предавања на тему НЕДЕЉА СИРОПУСНА –НЕДЕЉА ПРАШТАЊА, о. игуман Атанасије се осврнуо на претходне припремне седмице и света зачала а потом је истакао како ова недеља заправо говори о Адамовом изгнању из раја, о томе како је Бог сву своју творевину предао човеку ставивши пред њега једину заповест и траживши од њега да пости само у једној ствари, а то је уздржање од дрвета познања добра и зла. Оглушивши се о забрану, Адам бива кажњен а казна је била смрт – Јер си прах, и у прах ћеш се вратити. Ова казна нас и данас опомиње да је сваки наш грех уједно и болест наша, изгнанство из благостања. 

Ипак, из велике љубави према човеку, Бог обећава и шаље искупитеља за палу људску природу, Исуса Христа. Кроз пост се поново враћамо у послушност Богу, показујемо да хоћемо да се винемо у царство Божије, постајемо изнова судеоници царске творевине. Кроз ове припремне недеље, Црква нас уводи у пост, умирујемо тело да би очистили и душу и тело. Отац  Атанасије наглашава да је у овим данима  духовни пост важнији и узвишенији. Опомиње нас да посебну пажњу треба обратити  на неосуђивање  и упућује нас да треба осудитити грех али не и човека јер у сваком човеку треба видети Христа. Кроз грех умиремо а ако се не кајемо и причешћујемо умиремо у духовном смислу. 

У даљем излагању о. Атанасије  истиче значај свете тајне покајања јер кроз њу добијамо поновно рођење и крштење. Посебну пажњу нам скреће на однос са ближњима јер се кроз  тај однос огледа и наш однос са Богом. Опомиње нас да у сваком човеку треба да тражимо боголикост и да гајимо љубав, делатну љубав, да је сведочимо својим делима и чинимо из свег срца. Поучава нас да пред Свету и Велику четрдесетницу преиспитамо сами себе шта смо урадили и шта ћемо урадити да помогнемо ближњима, да се радије одрекнемо и не угађамо само себи. Подсећа нас и истиче да је главна обавеза свих хришћана – праштање и да ћемо једино тако стати са десне стране Оца. 

У својој завршној речи отац Атанасије нам поручује  да уколико желимо да будемо прави судеоници литургијског живота и да живимо живи живот у Цркви, треба да у пост уђемо измирени – измирени са другима а самим тим и са самим собом и позива нас да пост дочекамо као деца Божија, уз молитву Богу за опроштај грехова и сузе очишћења, и уз жељу да нам пост не буде туга, осим ако тугујемо над својим гресима .

Целовечерње предавање су, као и сваког петка до сада, својим умилним појањем увеличале  чланице етно-групе Огањ при нашем Храму.

За следећи петак, 19.3.2021, у најави је предавање протојереја – ставрофора Бранка Ћурчина.