храм
храм
храм

Вести

07.04.2023.

Плодови Свете четрдесетнице

Предавач: Протојереј Велимир Врућинић, парох новосадски

У петак , 7. априла, у нашем Храму Свете Великомученице Марине, служена је Света Литургија у част сећања на благу вест којoм је архангел Гаврило саопштио Дјеви Марији да ће зачети и родити искупитеља света, Исуса Христа.

Радуј се благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!

речи су песме која нам открива вечну тајну да Син Божији поста Сином Човечијим, узевши на себе сав грех и подаривши људском роду спасење кроз живот вечни.

У послеподневним часовима, молебан Пресветој Богородици служили су наши часни оци, свештеници Велимир Врућинић и Јован Рајак. По завршетку богослужења наш гост је у својој беседи заблагодарио Оној која нас је сабрала као и окупљеном верном народу на дивној молитви и појању. Потом је , у просторијама парохијског дома, уследило последње у низу, великопосно духовно вече на тему Плодови Свете четрдесетнице.

У свом уводном слову, отац Велимир нам предочава да је Четрдесетница посвећена човеку и истиче да су све мисли и радње у њој усмерене ка нама самима. У том периоду размишљамо о себи, подвизавамо се, молимо се за свој преображај, промену, изграђивање. У последњој седмици Великочасног поста, од Лазареве суботе па надаље све своје бриге и размишљања остављамо по страни и окрећемо се Ономе који једино може да нам помогне и који нам је дао себе самога да би од нас одагнао грехе.

Отац Велимир нас подсећа на припремне недеље поста, песме, псалме и химне које су се појале у њима, зачала о Захеју и његове жеље да види Исуса, приче о фарисеју и царинику, блудном сину и јеванђеоским поукама и порукама љубави, покајања, праштања, преумљења и смирења. То су врлине којима нас припремни период подучава а које само кроз пост и молитву можемо задобити. Оне нас воде ка нашем крајњем циљу а то је да постанемо Христове сажитељи, састрадалници а потом и саваскрситељи.

У својој проповеди, отац Велимир нам објашњава смисао телесног и духовног поста и истиче да телесно постећи ми заправо духовно растемо и враћамо се врлини послушности, смирења, трпљења и љубави. Уз подвиг поста неизоставно иде и молитва и подсећа нас на дивне покајне речи светог Јефрема Сирина, светог Андреја Критског и молитве које се произносе на Литургији пређеосвећених дарова. Свети оци истичу да је најквалитетнија молитва коју произносимо славословна молитва, она кроз коју исказујему славу, радост и благодарност Богу за све и свуда.

У својој даљој беседи, отац Велимир нам пажњу усмерава на мотиве које сваке недеље током Часног поста Црква пред нас износи, почев од поштовања светих икона у првој недељи, преко недеље посвећеној молитви где нас Црква позива да наша молитва изађе из наших личних оквира и буде за друге са жељом да сви уђемо у дом Оца свога, крстопоклоне недеље, светог Јована Лествичника и Марије Египћанке и других примера који нам помажу да увидимо колико смо грешни.

У свим овим причама је присутан Христос, наглашава наш беседник, он је решење, тај кога су тражили, који је помагао и био сапутник. Налазимо се у данима који најављују страдање и васкрсење Христово, када он, својом смрћу, разара смрт нашу и постаје прелаз из ропства и страдања овог света у оно што је коначна победа, Вакрсење!

У продужетку вечери, наш цењени гост је одговарао на многобројна питања парохијана и гостију.