храм
храм
храм

Вести

16.03.2024.

Пројекција филма Божији човек, Јелене Поповић

У суботу, 16. марта 2024. служено је Вечерње Богослужење у нашем храму са почетком у 18.00 часова а потом, у парохијском дому при Храму Огњене Марије у Сремској Каменици, приказан је филм Божији човек, редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић. Јелена је написала сценарио и режирала филм о Светом Нектарију Егинском, божијем угоднику, светитељу и исцелитељу из Грчке. Иако анатемисан, прогоњан и клеветан за живота, овај путујући проповедник вере, упркос многим недаћама наставља да проповеда Христа и својим примером инспирише многе младе људе, помаже сиромашнима, пише књиге, учи сељане да пишу и читају, гради манастир. Усрдна молитва, љубав и смирење на које људи често немају одговор, као ни једног тренутка пољуљана вера у Бога били су му најјаче оружје у одбрани од свих покушаја да се дискредитује током овоземаљског живота.

По завршетку пројекције филма, ступили смо у разговор са ауторком филма путем видео позива. „Увек сам желела да направим филм у славу Бога и на спасење људи“, каже Јелена и говори нам о свом духовном путу и узрастању у Богу, као и о томе како је настао филм, искушењима и путевима који су су отварали у реализацији истог кроз благодат Светога Духа и молитвама Светог Нектарија. На питање нашег пароха, оца Јована Рајака, чему је желела да поучи једног гледаоца филма, Јелена поручује: „Желела сам да прикажем истину, и веровала сам да, ако успем да кажем истину, причу о светитељу који целим својим животом сведочи истину о Христу, онда ће она наћи свој пут до сваког човека и донети му оно што је баш њему у том тренутку било потребно“.

Старешина храма, отац Јован Рајак, заблагодарио је ауторки што је житије једног оваквог светитеља угледало филмско платно као и на одвојеном времену за разговор и у име свих присутних, из дубине срца и душе упутио позив да посети нашу заједницу и Храм Огњене Марије.