храм
храм
храм

Вести

27.01.2021.

Савиндан

Након вечерњег богослужења у предвечерје Савиндана наше душе смо додатно угрејали и оплеменили присуствујући свечаној Светосавској академији, коју је отац Јован Рајак уприличио у парохијском дому нашег храма, Свете великомученице Марине. Сала парохијског дома у свечано рухо одевена, била је попуњена до последњег места.

Отац Јован је у поздравној беседи истакао како смо се у радости окупили да благодаримо и славимо Светог Саву – Небеског човека и земаљског анђела, школску славу али и славу свеукупног српског народа. А затим је реч предао Архимандриту Стефану (Вучковићу), Игуману манастира Велика Ремета. Отац Стефан је одржао предавање о принчевском животу Светог Саве пре Хиландара, о његовом задивљујућем , чудесном чину монашења, о подвижничком животу на Светој гори али и о његовом учинковитом, предузимљивом духу међу светом, кад оснива српску независну Цркву, кад мири браћу завађену око престола, када подучава и просвећује, када пише и када исцељује. Тај његов прегалачки рад и строги монашки живот уврстили су га у ред апостола, учинили да његови кораци и дела одзвањају и светле до данашњег дана и довека представљају српски народ и вредности православља на свим континентима. Али и да мајке благослове своју децу именом и молитвама Светог оца Саве као што је то учинила и мајка Михајла Пупина благословивиши га пред пут у Америку речима '' нека је дух Светог Саве увек уз тебе!''.

У току предавања наше душе су блажили и анђеоски гласови чланица Етно групе Огањ при храму као и рецитатор Марија Јакшић.

У завршној благодарној речи Светом оцу Сави, оцу Стефану,званицамa, кумовима храма и верном народу, отац Јован је најавио да ово прво светосавко предавање представља увод у серијал предавања на тему Великог поста која ће и отпочети од прве недеље надолазћег Великог поста, сваког петка након вечерњег богослужења.

Радости моја, радости велике, на претек , сала је била пуна дечијих осмеха и веселих окица када су кумови храма породица Дробњак у славу Светог Саве свој окупљеној дечици с великом љубављу поделили пакетиће.

У славу Светог Саве било је приређено и послужење, а свим присутнима на је на излазу након ове чаробне вечери дарована књига Живот Светог Саве, Свети Никојал Жички, Манастир Успења Пресвете Богородице – Подмаине, 2016.

Свети Саво, моли Бога за нас и да се у радости, праћени духом твојим увек сабирамо у нашем храму.