храм
храм
храм

Вести

27.01.2022.

Ускликнимо с' љубављу светитељу Сави!

Празник Светог Оца нашег Саве и ове године прослављен је на величанствен начин у нашем храму Огњене Марије. Посебну радост нашој светињи допринело је присуство уваженог презвитера Предрага Поповића из Велике Плане. Празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом началствовао је отац Предраг, а саслуживао је и старешина нашег храма, презвитер Јован Рајак. Храм је био премали да прими све вернике који су дошли да једнодушно узнесу молитве Светом Оцу Сави за спас свога рода. На крају вечерњег богослужења присутнима се обратио отац Јован изражавајући своју благодарност на доласку свих присутних и том приликом позвао окупљене да присуствују предавању оца Предрага, које је било уприличено у свечаној сали ,,Круна“, која се налази поред храма. 

У својој беседи отац Предраг истиче значај породице као природног стања постојања човека сада и у вечности. Господ је створио свет да почива на породици а она своју пуноћу остварује управо у заједници са Богом и унутар Литургије. Човек је биће заједнице где год да се налазио, а уколико је сам у заједници, у браку, у кумству, у пријатељству онда је то демонолика заједница заснована на мржњи и толеранцији. Свети Сава је својом љубави и молитвом показао, најпре свом оцу, а потом и свима нама, смисао постојања. Он је свом оцу понудио спасење, он га је родио Светим духом до те мере да је краљ оставио круну и отишао у монахе. Светосавска породица живи у Богу и кроз Бога и као таква једино има смисла и надилази пропадљивост.

Раширимо руке и заузмимо један једини став у овом животу – став љубави, јер једино када се бринемо једни о другима, бринемо се и о Богу. Останимо на светосавском путу у очувању светосавске породице и светосавске православне живе Цркве под окриљем и благословом архиепископске руке Св. Саве  који је изнедрио многе светитеље и нове јунаке и који и даље даје смисао постојања нашој нацији. 

 Да нам цркве постану тесне, свештеницима путири премали, да владике рукоположе што више свештеника, да се граде нови храмови поручује и жели свима нама отац Предраг на крају своје беседе истакавши да је то једини начин очувања нашег светосавског пута и једина одбрана и заштита од антихриста. 

Предавању оца Предрага присутвовао је велики број свештеника и верног народа. На крају предавања окупљени су могли чути певачку групу Огањ при нашем храму, која се представила песмама из Србије и околине.

На сам дан Светог оца Саве, 27. јануара 2022. године, Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је отац Предраг Поповић, а саслуживао је презвитер Јован Рајак. После заамвоне молитве, отац Јован је преломио славски колач  и обратио се верном народу честитајући празник првог српског Архиепископа, Светог Саве. Том приликом отац Јован је саопштио једну новину, која ће се и у будуће практиковати. Наиме, по први пут у нашем храму изабран је Светосавски кум, који ће, заједно са кумом храма, одговорити на сва послушања која им буду додељена. За првог Светосавског кума изабран је господин Дарко Николић са својом породицом, супругом Санелом и децом Лидијом и Ђорђем. Након свете литургије присутној деци су подељени пакетићи, а у сали парохијског дома уприличена је трпеза љубави.