храм
храм
храм

Вести

30.01.2024.

Ускликнимо с љубављу светитељу Сави!

Богослужбени део Светосавске прославе је започео у петак 26. јануара празничним бденијем. У суботу 27. јануара служена је Света Литургија у препуном Храму којом је началствовао отац Јован Рајак. Верни људи испунили су своју Цркву и молитвено учествовали у литургијском сабрању. Након јеванђељског зачала са великом пажњом послушали смо Светосавску беседу нашег владике Епископа сремског Василија. У продужетку Свете Литургије, приступило се освећењу славских дарова, а прошлогодишњи светосавски кумови, породица Јеврић, предала је кумство породици Батуран, Драгани и Бојану са њиховом децом. Том приликом, отац Јован се обратио кумовима и сабраном народу пригодном беседом.

Хвала Богу што нас је удостојио да заједно са Светим Савом у вечности узвикујемо Ускликнимо с љубављу светој Тројици и зато, честитајући кумовима, славу честитам и свима вама, јер велики је ово дан, велика пуноћа славећи Бога, што смо на овај начин објавили и Небу и Земљи да смо Христови, да смо Божији, да смо верни ученици достојних учитеља, Светог Саве, јер никад се нико у српском роду није већи родио од Светог Саве, и ми данас кажемо Богу, Господе, нико се није појавио већи од Светога Саве. То је овај литургијски пој и радост у овом дану, јер знамо да се славећи Бога ми радујемо свему што долази од Бога и овај дан је посебна пажња и радост јер нам је подарио Светог Саву и излио на њега толике благодататне дарове да он једну целу државу покрене, просвети и осветли. Слава је стога Богу и благодарност народу и нашим кумовима.

По завршетку Литургије, верни народ је наставио празнично сабрање у сали парохијског дома нашег Храма уз послужење које су нам уз своју велику љубав принели светосавски кумови, породица Јеврић.