храм
храм
храм

Вести

22.04.2022.

Велики петак 2022

Велики петак 2022

Данас је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Ни пали анђели то учинили нису. Данас је извршен Страшни суд над Богом. Никада невинијег осуђеника, никада безумнијег судију свет видео није... Васкрсењем својим Он њих осуђује на бесмртност.

(Св. Ава Јустин Ћелијски)

Велики петак, дан Христовог страдања и распећа, у нашем Храму је богослужбено обележен сабрањем великог броја верника под вођством старешине храма, презвитера Јована Рајака.

У јутарњим сатима служени су Царски часови са читањем делова Јеванђеља. Ова служба је добила име по томе што би, у давнини, и сам цар присуствовао истој. У овом богослужењу присећамо се Јудине издаје, Христовог одвођења пред Понтија Пилата, часова суђења, Исусовог страдања у ком су га бичевали, шамарали, пљували, подсмевали му се и ругали и смрти на крсту, када је у деветом часу предао душу у Божије руке.

У поподневним сатима, служено је свечано богослужење са изношењем плаштанице из олтара и постављањем на Христов гроб, који је ове године био посебно лепо окићен белим ружама. Верни народ се поклонио и целивао Христов гроб. У продужетку службе наши појци су отпојали канон Плач Мајке Божије.

У вечерњим сатима служено је и Велико суботње јутрење на коме су се појале статије, песме Христовог опела и оплакивања и након чега је уследио опход око храма са Плаштаницом.