храм
храм
храм

Вести

26.04.2019.

Велики петак

Данас је Велики петак, најтужнији дан у хришћанству, дан када је Исус Христос у највећим мукама страдао, разапет на крсту на Голготи.

На овај дан жалости се не пева, не весели и не слави, а од Великог четвртка до Васкрса не звоне црквена звона, него се време богослужења најављује дрвеним клепалимa. У нашем храму је у јутарњим часовима служена служба – Царски часови са читањем делова Јеванђеља. У овом богослужењу верници пролазе кроз часове исто онако како је и Исус у време свог страдања пролазио кроз многе часове суђења и мука. На овај дан у Храму Свете Великомученице Марине у Сремској Каменици, у поподневним сатима, служено је свечано богослужење са изношењем плаштанице-платна на коме је изображдено скидање господа Исуса Христа са крста и његово полагање у гроб.

У тихој и свечаној атмосфери, пуној туге, верници су се поклањали и целивали Христов гроб, изговаравши речи „Клањам се страдању твоме Исусе Христе и Свето Васкрсење твоје певам и славим! “

Са искреним речима покајања и суза, верни народ приступио је Светој тајни исповести на Христовом гробу.

У продужетку је прочитан канон Плач Мајке божије а потом је служено и Велико суботње јутрење на коме су се појале Статије, песме Христовог опела и оплакивања.

Након трократног опхода, на уласку у Храм, верници су се провлачили испод Плаштанице.

На крају службе отац Јован је захвалио верном народу на присуству, учешћу и доприносу свечаној и светотајнској духовној атмосфери. Благодарним речима се обратио и нашим младим парохијанима, Стефану Зеленковићу и Вуку Пушкаревићу, ученицима Богословије у Сремским Краловцима, који су учествовали у читању и појању Канона, као и деци из олтара који из недеље у недељу дају свој допринос литургијском сабрању - Марку, Матеју и Петру, младим појцима - Нађи, Жељани, Јелени, Марији, Адријани, Јовани, Љубици и многим другим а под окриљем наше брижне Мирјане Пушкаревић, који су својим појањем те вечери увеличали богослужење. Речи захвалности упућене су и кумовима нашег светог Храма, Слободану и Мирели Јеврић, члановима Црквеног одбора и свим верницима, који према својим могућностима и способностима доприносе да наш Црква живи, напредује и сабира све већи број верног народа.