храм
храм
храм

Вести

06.01.2020.

Бадње вече

Бадње вече

У 17.00 часова у храму Огњене Марије одржан је божићни Вертеп у оквиру кога су деца из наше парохије певајући божићне песме Небесни град, Божић, Божић благи дан, Звезда се засја, Рождество твоје, Ој Бадњаче, Христос се роди, Анђели певају увеличала радост свих нас у ишчекивању рођења Богомладенца Христа. У препуном храму уживали смо у појању и казивању најлепших божићних стихова наших најмлађих а у музичкој пратњи црквеног оркестра при нашем Храму. Приредба се потом преселила у порту нашег Храма, где су наши хористи наставили са певањем најлепших божићних песама. Светковање овог најрадоснијег празника увеличали су и чланови новоосноване етно групе Огањ. Уживали смо у њиховој изведби песама Везак је везла, Замучи се Божја мајка, Месечина и Оро се вије крај манастира.

У храму је јеромонах Евгеније Пилиповић из манастира Раковац верном народу делио освећене бадњачиће а отац Јован Рајак је поздравио окупљени народ и кумове – породицу Јефтић који су деци учесницима у приредби поделили божићне пакетиће.

У свом обраћању мноштву окупљеног народа у порти, отац Јован, као наш духовни пастир, истакао је важност присуства, редовних долазака и учешћа свих нас у срцу цркве односно светој Литургији. Позвао је све нас да се држимо Бога и да својом молитвеном мишљу будемо стално уз њега увек му благодарећи за све.

Да нас прожима сигурност, снага, мир, љубав и радост и тако непрекидно славимо ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА.Верујем да је ово најлепши начин да са нашом дечицом који су највећи украс наше парохије, кроз које Господ највише делује на нас, који нас озарују својим присуством , а камоли доприносом – певањем, служењем, игром…. те да саборно окупљени данас, а њима вођени, отпевамо анђеоску песму и одамо хвалу Богу за све и на свему

„СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ, А НА ЗЕМЉИ МЕЂУ ЉУДИМА ДОБРА ВОЉА.“

  ДОБРА ВОЉА, која је замислива само уколико имамо ЉУБАВИ, а ко има ЉУБАВИ, БОЖЈЕ ЉУБАВИ не може да живи БЕЗ ДОБРЕ ВОЉЕ која се на најлепше начине изражава у нашем братољубљу, а затим у Богољубљу.

Упутивши захвалност и благослов родитељима који редовно доводе своју децу у Цркву, отац Јован је упутио топли позив родитељима који то не чине, да приближе своју деци Цркви и на тај начин им укажу на прави и најсигурнији пут у животу.

Заблагодаривши свим нашим прегаоцима, неимарима, ктиторима, приложницима, великим добротворима, нашој браћи и сестрама и свим људима добре воље, свих кумовима нашега Храма, а међу њима и овогодишњим кумовима Горану, Божани, њиховој  деци Анђели, Александри и Георгију, отац  Јован се у својој беседи још једном захвалио куми Олгици и позвао све људе добре воље да сходно својим могућностима помогну изградњу нашег ПАРОХИЈСКОГ ДОМА:

„Свагда се радујем прилици да се захвалим нашој куми Олгици која је велики део парохијског дома саградила, а претходно истински живи приложник нашега Храма била и осећам да нам је предала свету обавезу да наставимо и довршимо ово започето дело на радост свих парохијана, а посебно деце са којима ћемо посебно радити у овом дивном простору будућег парохијског дома. Обраћам вам се у нади да нам није досадило добро чинити и творити дело Божје и да сходно својим могућностима помогнете. А ако се питате како ћете помоћи, одговор је врло једноставан, СВИ ПРЕМА СВОЈИМ МОГУЋНОСТИМА ОД СРЦА ПРИЛОЖИТИ; неко новац, неко радом и вредним рукама, неком знањем. Кренимо сви заједно на овај свети задатак са свешћу да рука која Цркви даје никада неће осиромашити.

Нека би вам Господ зато сваким добром узвратио.

Потом се приступило приношењу и паљењу бадњака. Уз топлину и весело пуцкетање ватре и варница које су се уздизале ка небу, уз традиционално послужење топлим напицима, мештани Парагова и верни народ су наставили дружење у једном радосном и достојанственом духу заједништва.

Јутарња божићна света Литургија служиће се са почетком у 5.00 часова и у ишчекивању рођења Богомладенца - Исуса Христа

Мир Божји, Христос се роди- Ваистину се роди!