храм
храм
храм

Вести

07.01.2024.

Божић

Најсветлији и најрадоснији празник Христовог рођења дочекан је у нашем Храму Јутрењем са почетком у 4.15 и Светом Литургијом Василија Великог у продужетку. Храм Огњене Марије био је премали да прими све оне који су се у молитвеном духу сабрали да обележе овај величанствени догађај, а многи су верници смерно и молитвено учествовали у Литургији стојећи испред Храма. Светој Тајни Причешћа приступили су сви они који су се постом, молитвом, покајањем и праштањем припремали за Свете Христове Дарове. У пригодној беседи поводом рођења Богомладенца, о. Јован истиче:

Ми се управо дивимо кроз овај празник рођења Христовог, величанству истине Божије а опет у љубави јер Бог је истина и правда и надасве љубав и ми у том духу треба да растемо да бисмо расли здраво, не мислећи само на здравље тела, него и на здравље душе, ума, разума и срца али не мислећи на срце као орган тела већ на срце душе, које увек тежи да буде чисто и смерно и увек Богу предано... Зашто смо радосни и зашто смо овако па и усхићени, јер величамо доброту Божију, који нас је такве раслабљене и недостојне осетио и дошао, био један од нас, да би нас обожио и учинио једнакима њему а то је тајна БОЖИЋА, ТАЈНА РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ...

По завршетку св. Литургије, по традицији, преломљена је велика чесница, дар наших драгих кумова, породице Маријанац, Звездана, Јелене и малог Тадије. Комадић чеснице са новчићем припао је девојчици Даници Адамовић као и пригодни дарови, икона Божића и сребрењак са ликом Мајке Божије. У парохијском дому су подељени пакетићи деци, учесницима Божићног концерта, а окупљени народ је наставио дружењеп уз послужење које су обезбедили кумови, породица Маријанац а у славу Богомладенца Христа који нас је удостојио свих ових величанствених догађаја, осећања и радости.

На други дан Божића, када прослављамо празник Сабор Пресвете Богородице и одајемо сву славу и част мајци Бога нашега, Исуса Христа, Светом Литургијом је началствовао о. Јован Рајак а по традицији освећени су славски колачи принети за здравље и благостање у породици.

Трећи дан Божића, 9. јануара, на дан када наша Света Црква прославља Светог првомученика и архиђакона Стефана, служена је Света Литургија у нашем Храму а потом се приступило чину освећења славских дарова које су принели свечари наше парохије.

Нека је благословен светли и радосни празник Христовог рођења те да се свим свим својим бићем угледамо на правог човека који се нас ради рађа да би нас родио за Живот Вечни

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!