храм
храм
храм

Вести

10.01.2020.

Божић

Најрадоснији празник међу свим празницима свечано је дочекан и у нашем Храму светом Литургијом са почетком у 5.00 часова. Литургију је предводио отац Јован Рајак а црквени хор  је својим појањем увеличао ово празнично окупљање. Литургија је била свечана, свештеник је носио белу, радосну одежду а беле стихаре ученици Богословске школе из наше парохије као и дечица из наше парохије, који су саслуживали у Олтару. Молитвено и празнично сабрани, у препуном храму, верни народ је у радости отпојавао, а потом су они, који су се постом, молитвом, љубављу, покајањем и праштањем припремали, приступили причешћу Светим тајнама Христовим. У току Литургије прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја са свим архијерејима наше Свете Цркве, а по завршетку се приступило традиционалном ломљењу чеснице, коју су припремили овогодишњи кумови-породица Јевтић, и у којем је комад са новчићем припао госпођи Јелени.

Друга два дана празновања Божића такође су прошла у свечаном духу. На Сабор Пресвете Богородице светом Литургијом у нашем Храму началствовао је јеромонах Евгеније Пилиповић из манастира Раковац. На овај дан постоји диван обичај освећења колача за здравље и благостање деце и породице те је верни народ у продужетку Литургије приступио освећењу заветних хлебова Пресветој Богородици.

Трећи дан Божића је посвећен празновању Светог првомученика и архиђакона Стефана који је уједно и крсна слава у многим домаћинствима наше парохије. Домаћини у чијим домовима се прославља Св.Стефан су приступали освећивању колача и жита на вечерњем богослужењу са почетком у 17.00 часова и на сам дан Крсне славе са почетком у 8.00 часова. У продужетку је служена света Литургија.

У нади да ћемо и следеће године дочекати празник Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа-Божић честитамо Вам срећне Божићне и надолазеће Новогодишње празнике уз  радосни хришћански поздрав

Мир Божији Христос се роди-Ваистину се роди!