храм
храм
храм

Вести

12.05.2024.

Литургија у Томину недељу и на дан Св. Василија Острошког Чудотворца

Литургијским сабрањем у нашем храму прославили смо Томину недељу, дан који је посвећен другом јављању Васкрслог Господа својим ученицима као и светом апостолу Томи и његовом неверoвању у Васкрснуће Христово.

„Дође Исус кад беху врата затворена, и стаде на средину и рече: Мир вам! Затим рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран. И одговори Тома и рече му: Господ мој и Бог мој! Рече му Исус: Зато што си ме видио, поверовао си; блажени који не видеше, а вероваше. “

Славећи Васкрслога Бога, узнели смо молитве и угоднику Божијем, светом Василију Острошком, чији празник данас светкујемо. У наставку Свете Литургије принесени су и освећени славски колачи и жито, а након тога прослава је настављена за трпезом љубави.

„Мир вам!“ -поздрави и рече Господ апостолима, јер мир Божији значи нешто, једино са миром Божијим ми доживљавамо целовитост нашег бића, све што је у нама разнешено, раскомодано, поцепано неретко да ли у уму, да ли у срцу, да ли у души, телу, све то Бог миром својим доводи у целовитост, баш онако како је апостоле позвао, призвао, миром својим. Супротно миру је немир, разне бриге, разни страхови, оптерећења која ми често имамо и против којих треба да се боримо, управо кроз борбу призивајући Васкрслога Христа и мир Његов. Свети Василије Острошки чудотворац, чији спомен данас славимо, је управо био живи сведок мира васкрслога Христа.“ поручује отац Јован у беседи о овом дану.