храм
храм
храм

Вести

22.03.2024.

Предавање на тему Хришћанства и лажне религије, младеновачки парох, отац Марко Јефтић

У петак прве седмице Великог Поста - свете Четрдесетнице, 22. марта 2024. године, у нашем храму служен је Покајни Молебан Пресветој Богородици у оквиру кога је прочитан део Благовештанског акатиста. Том приликом нам је отац Јован пожелео да у овим данима поста трпљењем и стрпљењем дођемо до смирења, да се у ма каквим ситуацијама увек покажемо смиренима и будемо ризница милости, да где је свађа буде мир, где је тама буде светлост, да заволимо ћутање на уснама а говор у срцу кроз молитву и разговор са Богом.

Молитвено сабрање смо наставили у сали Парохијског дома где смо угостили нашег драгог, добро познатог и увек добродошлог оца Марка Јефтића, младеновачког пароха, који за себе у шали воли да каже да је усвојени члан наше заједнице на Парагову.

Наш гост нам је држао предавање на тему Хришћанства и лажне религије. Овом приликом отац Марко нам говори о овом односу и појавама застрањивања унутар наше вере, пројавама лажне религије под призмом лажне ревности и убеђења да се Богу служба чини, наводећи нам бројне примере из свакодневног црквеног и световног живота. Порука вере је једноставна, објашњава нам отац Марко и позива нас да будемо радосни у Христу и у љубави једни са другима, да изађемо из зоне свог комфора и из себе, да укинемо себе тако што ћемо поднети жртву за другога, положити живот за ближњег простирући себе пред њих. ˶Порука Христова је једноставна, у исто време тешка и спасоносна, и ако нам Христос није полазна и крајња тачка у свему, онда је наша вера лажна и неискрена а наше време проведено у Цркви изгубљено,˝ поручује нам отац Марко.

Захваливши још једном на позиву, отац Марко је изразио своје задовољство што је имао прилику да ову тему представи у нашој заједници коју он доживљава као једну праву, животну, литургијску и хришћанску заједницу која дише као једно и једно је у духу.

У наставку вечери наша драга Анастасија Цветковић нам је прочитала своју нову песму о победи Православља а потом је наш гост одговарао на бројна питања окупљеног верног народа. На крају још једне духовне вечери oтац Јован је заблагодарио публици на пажњи а оцу Марку на љубави у одзиву нашој заједници.