храм
храм
храм

Вести

15.03.2024.

Предавање на тему ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ У ХРИШЋАНСКОЈ ПОРОДИЦИ

Предавач др Влајко Пановић, клинички психолог

У духу одржавања традиције духовних вечери током и у сусрет Васкршњем посту а по завршетку светог молитвеног сабрања у част Пресевете Богородице у храму Огњене Марије, угостили смо др Влајка Пановића, клиничког психолога са вишегодишњим искуством и изузетном каријером. Наш гост је на ову душевнокорисну, а опет никад сложенију тему, поделио са нама своје богато искуство и истакао да је у овом бурном времену од изузетне важности очувати брак као темељ здраве породице. Нагласио је да, у подизању и васпитању деце, узајамно поштовање и поверење супружника као и њихови усаглашени ставови и понашање представљају главне оријентире деци за будући живот. Истакао је три важне окоснице којим треба да се водимо у родитељству а то су доброта, стрпљење и лични пример негујући притом доследност у поступцима, спонтаност и заједништво кроз разговоре, заједничке оброке, квалитетно време са децом. Основна улога родитеља је да подстиче потенцијале код деце да постану добри, аутентични људи који се радују животу као и да оспособе и охрабре своју децу да живе самостално и да препознају своје домете, поручује наш гост.

Након бројних питања окупљеног верног народа, отац Јован је, благодарећи нашем госту на поучном предавању, позвао све нас да, користићи ова сабрања и заједничарење, изоштримо своја телесна и духовна чула, да познамо потребе вредне и обогатимо се мудрошћу која од Бога исходи и на тај начин научимо разликовати битно од небитног.

Молимо се Богу да породица заволи пост, да се кроз смирење и стрпљење, заједницу љубави, Бога и човека, устали пост у породици јер је истинско васпитање детета када га хранимо Богом, и једино је такво васпитање на његово спасење и обожење, као што и сама реч у свом етимолошком значењу поручује, нахранити Оним изнад. У таквом храњењу са Вишег се дете почиње сналазити и открива му се због чега постоји, открива се природа која није само пролазна него и непролазна, и кроз тај покрет ка Богу, дете напредује од индивидуе ка личности, поручује отац Јован.