храм
храм
храм

Вести

13.06.2024.

Спасовдан

И изведе их напоље до Витаније и подигнувши руке своје благослови их.

И кад их је благосиљао, одступи од свих и узношаше се на небо. И они му се поклонише и вратише се у Јерусалим са великом радошћу, па су једнако били у цркви хвалећи и благосиљајући Бога. Амин.

У навечерје празника Христовог Вазнесења у нашем храму служено је празнично вечерње богослужење са петохлебницом. Славећи Бога што нас је удостојио овог дивног дана, наставили смо празниковање сутрадан литургијским сабрањем у нашем храму.

„Спасовдан. У овом празнику нам се, драга браћо и сестре, открива оно што нам је назначено и предодређено. А назначено нам је оно што је по положају или висини изнад анђела, јер морамо знати да Христос није постао анђео него је постао човек и човечанском природом се вазнео на небеса и сео са десне стране Оца јер је људска природа од њеног постања, од када је човек створен, назначена да буде у заједници са Богом, у слави са Богом. Спасовдан - јер је дан Спаситеља нашег, јер је донео спасење баш на тај дан. “

У својој даљој беседи и тумачењу слова Божијег отац Јован нам говори да је својим Вазнесењем, Христос послао треће лице Свете Тројице, Духа Светога, којим дише црква Божија и да Духа Светог пославши, он пробија границе простора и времена и зато у свако време и на сваком месту наш Господ, духом Светим јесте са нама.

„Благодарим ти Боже што ми даде опет прилику да се кроз Спасовдан, твој дан, обновим, али не да нађем себе, већ тебе Боже, а кад нађем тебе, кад видим тебе, онда дај да видим себе онако како ти видиш мене, кад нађем тебе Боже, онда ћу видети свет не како га ја видим већ како га ти видиш, Божанским видом, духовним видом, ослобађајући се сваког духовног слепила. На здравље и на спасење причешће речју Божијом, молитвама светог апостола и еванђелисте Луке који нам даде ове спасоносне догађаје, спасоносне речи да их са трепетом слушајући, трепетом њима стојећи и од примања да живимо трепетом, јер нам даде Бог толике благодарне части и узвишене дарове да нас је кроз овај Свети празник узнео са собом на небеса, седевши са десне стране Оца и тако узвисивши, вративши човека тамо где му је и назначење било.“ поручује отац Јован у свом завршном слову.

Након Свете литургије уследило је резање славског колача који је у част празника припремила породица Ђумић.