храм
храм
храм

Вести

26.01.2023.

Светосавска прослава

У част славе свих Срба, дивног молитвеника и просветитеља нашег рода, српска православна црквена општина Парагово при храму Огњене Марије и ове године је уприличила свечану прославу и Светосавску Академију. Празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом је началствовао отац Јован Рајак а потом се многобројни верни народ преселио у просторије парохијског дома где је уприличен свечани програм уз песму и рецитал дечијег хора при нашем Храму и беседа архимандрита Стефана, игумана манастира Велика Ремета на тему О значају Светог Саве за српски род.

Упутивши речи добродошлице оцу Стефану и заједници, отац Јован нас позива да се држимо светосавских завета јер су они на темељима Јеванђеља, да се предамо Цркви и да тако вођени духом светосавским спознамо божанску љубав, доброту и истину.

У свом слову о значају Св. Саве за православни српски род, отац Стефан нас подсећа на две главне особине које су красиле нашег најзначајнијег светитеља, молитвеника, градитеља, просветитеља и миротворца - кротост и скромност. Отац Стефан истиче братску љубав и очинску преданост Немањића и као најдирљивији моменат у тим односима наводи тренутак када се отац, Стефан Немања, монаши и одлази свом сину на Хиландар, сину који му претходи у вечном животу.

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави речи су химне, тако безазлене а тако јаке, вели отац Стефан и благосиља дечицу која су својим појањем увеличала прославу. Уз благослове и жеље да преостало време у миру и покајању проведемо, да Бог деци подари све вредности које нам је Св. Сава у наследство оставио, ускликнимо с љубављу нашем светитељу Сави!