храм
храм
храм

Вести

29.04.2024.

Велики понедељак

На Велики и Свети понедељак у нашем храму у јутарњим часовима служена је Литургија пређеосвећених дарова на којој смо чули неколико читања из Светог писма. Слушали смо о старозаветном Јосифу, који представља праобраз Исуса Христа јер су га браћа неправедно издала и продала у робље за тридесет сребрника као и део приче из Књиге о Јову. Из Новог завета смо чули зачало о неплодној смокви која не доноси рода и која представља сваког човека који не живећи врлинским животом не доноси истинске и праве плодове које Господ од нас очекује не би ли задобили живот вечни.

У вечерњим сатима Светом тајном јелеосвећења началствовали су свештеници Јовица Јовановић и Јован Рајак, старешина нашег храма. У овој јединственој Светој тајни, кроз коју Свети Дух благодаћу својом исцељује и окрепљује немоћне и раслабљене, прочитали су седам јеванђеља а након принешених молитава отац Јовица се обратио верном народу пригодном беседом о прочитаним зачалима и захвалио оцу Јовану на позиву да се заједнички молимо јер саборна молитва је јача а у данашње време неопходно је да појачамо молитву и да се обраћамо Свевишњем јер Господ има ухо да свакога чује и дух да сваког загрли.

По завршетку Свете тајне јелеосвећења, отац Јован је позвао присутни народ да приступи са вером и прими благослов и помазање освећеним уљем.

Ова Света тајна је пре свега покајна света тајна, не само за исцељење тела, већ надопуна светој тајни покајања кроз коју од Бога просимо кроз покајано срце и покајану душу да нам Господ очисти и тело поручује отац Јован позивајући нас све да са смирењем приступимо свакој болести јер је свака болест милост Божија и прилика да се боље позабавимо собом јер смо себе у здрављу запоставили.