храм
храм
храм

Вести

22.09.2023.

Звездане стазе Костић Лазе

У петак 22. септембра, са почетком у 18.00 часова служен је молебан Пресветој Богородици и парастос песнику Лази Костићу. У продужетку, по благослову презвитера, старешине храма, оца Јована Рајака, одржана је презентација књиге О камену одбаченом и онима који га одбацише, аутора оца Оливера Суботића, нама драгог и познатог госта и предавача, свештеника у храму Светог благоверног кнеза Александра Невског у Београду. У промоцији су учествовали и Славољуб Милићевић, издавач и Дечији хор при храму Огњене Марије.

У свом уводном слову отац Јован је поздравио часне оце, браћу и сестре, сабране овом дивном приликом:

Поред све лепших Богослужења и Светих Литургија, удостојени смо дивних тренутака у нашој парохији, изузетних предавања, узорних предавача и духовника, свечаних и празничних приредаба као и изложби и Богу хвала, ово вечерашње сабрање доживљавам као једно изузетно што због ове књиге на корист нашег народа, тако и због њеног аутора. Осећа се да је из дубине духа, душе и срца настало ово дело о камену одбаченом.

Као што сам аутор каже: Инспирацију за теме ове књиге добио сам кроз разговор са својим пријатељима, познаницима и парохијанима које су мучиле разне духовне недоумице и питања. Додатно, у дијалогу са атеистима, агностицима, нехришћанима...сам имао прилике да чујем многе тезе које треба критички размотрити, како због њих самих, тако и због верујућег народа.

Отац Јован у својој даљој презентацији истиче делове књиге и теме које су се њега посебно дотакле а то су теме ума, разума и срца. Ум, као орган Богоспознања, има моћ сагледавања истине а ум који је запостављен, рањен и раслабљен треба да оживимо молитвом. Наглашава да је књига личног и директног карактера из које се поред снажног ослонца на искуство Цркве, види увереност аутора у истинитост свега што у редовима ове књиге сведочи са јасним аргументима зашто сматра да је православна вера истинита вера.

У завршном слову, отац Јован је посебне речи захвалности упутио и проф. Марини Милић Радовић и њеном посредовању, која се труди да важан део наше књижевности, културе и историје очува кроз фондацију Лазе Костића на чијем се челу налази, а такође брине о светлој успомени на њеног покојног супруга проф. Миодрага Радовића, који је био посебно надахнут делом оца Оливера и који је пре него ће се преселити у вечност успео као предговор овој књизи да напише само уводне речи обраћања.

По завршетку представљања књиге, проф. Марина Милић Радовић нас је упознала са радом и оснивањем Фондације 1991. године у Лондону а у част српског Шекспира, Лазе Костића, са циљем да укршта и повезује, негује младе нараштаје, подиже свест о вредности своје културе међу младима. Сабрање и дружење је настављено у порти Храма уз послужење и пријатан разговор а посетиоци су били у прилици да купе примерак књиге О камену одбаченом и онима који га одбацише.