храм
храм
храм

Вести

06.01.2023.

БАДЊИ ДАН

Поново одјекује над светом радосни пој анђела:

Слава Богу на небесима, и на земљи мир, међу људима добра воља!

Испуњено је било литургијском радошћу и Бадње јутро у Храму Огњене Марије. Светом литургијом Василија Великог началствовао је отац Јован Рајак. Заблагодаривши присутном народу на литургијском сабрању, отац Јован у својој беседи подсећа на тајну празника која нам се открива управо у рођењу Богомладенца од Марије Дјеве и Духа Светога, оваплоћењу Божијег - Бог је постао човек. У овом ванвременском и реалном догађају налази се суштина и смисао нашег битисања. Кроз њега живимо пуноћу времена отварајући наша срца и умове за благодат Божију и припремајући се за вечност.

У продужетку Литургије освећени су и подељени бадњачићи. У послеподневним сатима у препуној порти нашег храма, служено је Велико Повечерје са петохлебницом. У једној достојанственој и молитвеној атмосфери приступило се освећењу и налагању Бадњака и подели бадњачића. Отац Јован је упутио благодарност породици Петровић, овогодишњим кумовима, за све дарове, несебичну љубав и пажњу коју су поделили у овим радосним данима са свима окупљенима. Заједничарење се наставило у порти Храма обасјаног распламсалом ватром и сјајем пуног месеца, уз топле напитке, весело поигравање варница са наложеног Бадњака и уз величанствену химну анђела:

Слава Богу на небесима, и на земљи мир, међу људима добра воља!

Пођимо и похитајмо и ми за сјајном звездом у сусрет и загрљај Богомладенцу и поклонимо се рођењу његовом као што то учинише пастири и мудраци у свитање једног новог, светог и дугоочекиваног дана за све нас!