храм
храм
храм

Вести

06.01.2024.

Бадњи дан

По традицији, Бадње јутро у нашем, лепо украшеном Храму у славу рођења Богомладенца, отпочело је дочеком бадњака, којег је у храм унео кум, господин Звездан Маријанац. Светом Литургијом началствовао је о. Јован Рајак. У пригодној беседи, на овај свети дан у којем жељно ишчекујемо рођење светлости и наде за цело човечанство, нашег Спаса, Божијег Сина, Исуса Христа, отац Јован нам поручује да је:

Бадњи дан, дан тајанствене тишине. Смирава се све у нама и даће Бог да се све смири и око нас да дочекамо Господа, јер није то само обележавања нечега што се десило, већ актуализација свих догађаја, јер ми доживљавамо, уистину Богом вођени, кроз тајну празничне и тајанствене службе, све оно што се нас ради и ради нашега спасења збива. Христос се роди, дође међу нас, поста један од нас, Син Божији, Син Славе, да нас људе подигне из понора греха, из дубине смрти, разних беда, мука и да нам подари радост вечну, радост детињу, коју дете има радујући се животу. Бог је постао дете да би нас људе научио да треба да будемо безазлени као деца кроз радост животну, јер жалост се појавила у свету због греха, и зато се једино тако греховна жалост може ослободити. Зато овај дан, драга браћо и сестре, има тајанствену тишину...

У продужетку Свете Литургије приступило се освећењу и подели бадњачића. У послеподневним сатима, са почетком у 17.00 часова, за Олтаром у порти Храма, служено је празнично вечерње богослужење. У молитвеној тишини и сагласју, окупљени народ је још једном заблагодарио Богу на данашњим даровима а потом се приступило налагању бадњака. У пријатној и радосној атмосфери, уз послужење у препуној порти Храма, настављено је заједничарење у ишчекивању анђелске објаве и хвале Богу: Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.

И као што мудраци пред Њим клече,
Клекнимо и ми пред Христа ово вече,
Клекнимо пред нашег Творца,
Клекнимо пред Бога Оца,
Јер ко Сина прослави и љуби,
Од Оца Небеског он плату не губи.
(Рожденство Христово,
Анастасија Цветковић)