храм
храм
храм

Вести

07.01.2022.

Божић стиже, Божић стиже, празник љубави!

'Небо и земља данас, као што је пророковано, нека се обрадују!

Анђели и  људи  нека  духовно  светкују!  Јер Бог се јави у телу онима који седе у мраку и сенци, родивши се од жене. Пећина ијасле Га прихватају, пастири  чудо разглашавају, маги са Истока у Витлејем даре доносе, а ми, недостојним устима, угледајући  се  на  анђеле,  хвалу  му  одајмо: „Слава  на  висини Богу,  а  на  земљи  мир!“ Дође очекивање многобожаца, 79 дође, спасе нас од робовања врагу.'

У четвртак 06. јануара звона нашег храма огласила су почетак Свете литургије Василија Великог, коју је служио презвитер Јован Рајак, парох параговски. Лепоти литургијског сабрања допринело је појање наших појаца и богослова. После завршне молитве извршен је чин освећења бадњака, који су и подељени верном народу на крају свете литургије. Отац Јован се овом приликом обратио вернима честитајући им празник, желећи изобиље сваког добра од Христа Богомладенца.


Истог дана, у 16:30 служено је велико повечерје са Петохлебницом, којим је началствовао отац Јован Рајак. Овом молитвеном сабрању присуствовао је велики број верног народа, како из наше парохије, тако и из многих других крајева наше земље. Храмом и црквеном портом одјекивала је радосна анђеоска песма:

СА НАМА ЈЕ БОГ, РАЗУМИТЕ НАРОДИ И ПОКОРИТЕ СЕ, ЈЕР СА НАМА ЈЕ БОГ!

Након овог молитвеног сабрања, уследио је Божићни програм на платоу испред парохијског дома, који су извели чланови дечијег црквеног хора Огњене Марије, и певачке групе Огањ при нашем храму. Након програма уследило је налагање бадњака на ватру, подела куваног вина и чаја окупљенима, као и подела божићних дарова деци из нашег хора, које је припремио кум Милош Масловарић са својом породицом. На сам дан Светлог Христовог Рођења служена је Света литургија са почетком у 05:00 часова којом је началствовао презвитер Јован Рајак. Мноштво верног народа окупило се овим поводом у светом храму. Након свете литургије уследило је традиционално ломљење и подела чеснице. Ове
године сребрењак је пронашла госпођа Аница Ђорђевић, која је на дар добила икону Христовог рођења. Након свете литургије окупљенима се обратио отац Јован честитајући празник Христовог рођења. Потом је уследила трпеза љубави у сали парохијског дома.

Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља.

Мир Божији, Христос се роди!
Ваистину се роди!