храм
храм
храм

Вести

07.01.2023.

БОЖИЋ

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

(Тропар)

У препуном Храму, уз божићна звона која јављају свету о великој Тајни рођења Спаситеља нашег, дочекан је најрадоснији од свих празника - Божић. Са почетком у 4.30 служенo је Јутрење, а у 5.00 часова је отпочела Света Литургија којом је началствовао отац Јован Рајак. У току Литургије прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија са свим архијерејима наше Свете Цркве, а након свете Евхаристије приступило се традиционалном ломљењу чеснице коју су припремили овогодишњи кумови-породица Петровић, и у којем је комад са новчићем припао дечаку ЈовануЂокићу. По завршетку Литургије, окупљени верни народ је наставио сабрање у парохијском дому уз послужење и пригодну беседу нашег оца Јована Рајака.

Други и трећи дан Божића су обележени литургијски и молитвено у нашем Храму. На дан Сабора Пресвете Богородице сва Црква Христова одаје славу и хвалу Пресветој Мајци, која је родила Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Њеним Сабором се назива овај празник зато што се данас сабирају сви верни, да прославе Њу, Пресвету Богорoдицу. Након свете Литургије, приступило се освећењу колача за здравље и благостање деце и породице. Трећи дан Божића је посвећен празновању Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је био први од седморице ђакона постављених од стране апостола и који је био задужен да помаже сиромашнима у Јерусалиму, а пострадао је мучки од Јевреја, јер се снагом своје вере, речи и дела борио да докаже да је дугоочекивани Месија био управо Господ Исус Христос којега су његови сународници одбацили и разапели.

Уз поздравне речи нашег свештеника, презвитера Јована Рајака:

Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!

Нека је благословен Божић, нова 2023.година Господња и сви светли празници!