храм
храм
храм

Вести

04.01.2024.

Божићни концерт

˶Ено се Небеса громогласно хвале,
Јер рођење Спаситеља она славе,
Ено се у Витлејему светлост блиста,
Јер донесе нам Дјева на свет Христа!
Ено се Јудеја сва у весеље обукла,
Ено се туга са лица и душа свукла,
Ено се свако радује и радосно кличе,
Јер нови Живот у пећини ниче...˝
(Рожденство Христово,
Анастасија Цветковић)

Овогодишња прослава рођења нашег Господа, Богомладенца Исуса Христа, започела је у четвртак, 04.01.2024. године, Божићним концертом у препуном храму Огњене Марије на Парагову. Радост и светлост најрадоснијег празника, овом музичком светковином, увеличали су нам чланови Дечијег црквеног хора при Храму Огњене Марије под вођством хоровођа Јоване Перендије, Нађе Пушкаревић и чтеца Стефана Зеленковића. Публика је била у прилици да чује традиционалне радосне песме посвећене Божићу и да ужива уз дечији рецитал, поезију Анастасије Цветковић и звуке флауте Михаиле Пушкаревић уз подршку богослова Вука, Матеја и Петра.

Овај концерт је био и хуманитарног карактера а сав новац од добровољних прилога ће бити усмерен на куповину свечаних хаљина за учеснике хора како би им улепшали и увеличали предстојеће наступе.

На крају концерта, старешина Храма, о. Јован Рајак, заблагодарио је дечици и њиховим менторима Јовани, Нађи и Стефану који су се прихватили одговорности да нас на најлепши могући начин уведу у ове дане пред Божић. Захвалио је и родитељима на уложеном труду, стрпљењу, истрајавању, љубави и жртви, нагласивши да свака реч, песма и звук који чусмо са овог места сеже до вечности и превазилази време и простор.

Ми сада и у овом тренутку приступамо једној тајни која се разумом не може обухватити, али душем и срцем човек итекако осећамо нешто што се историјски гледано једном догодило али надисторијски ми сваки пут, благодаћу Божијом, проживљавамо Христово рођење и знамо да се једино на тај начин, од малог Бога, Божића, Богомладенца, који је ради нас постао човек, учимо Богу и духовно узрастамо. Зато знајте, драга браћо и сестре, да је све оно што се кроз нашу свету веру правословну и кроз једну Свету, саборну и апостолску цркву чува кроз векове је на спасење људског рода.

Сама атмосфера на концерту и посвећеност дечице и свих оних који су се окупили у славу рођења светлости, Божијег Сина, указује на то да међу нама и даље постоји и узраста потреба и чежња за заједништвом и сабрањем у славу Бога а по благодати Светога Духа.