храм
храм
храм

Вести

30.07.2022.

Храмовна слава 2022.

На сам дан славе, у суботу  30.јула 2021. свечаном Литургијом је  началствовао јеромонах Рафаило а саслуживали су архимандрит Стефан, игуман манастира Ремета, протојереј-ставрофор Маринко Рајак, протојереј Слободан Вујасиновић, презвитер Јован Рајак и јерођакон Николај из Подмаина.

Након прочитаног зачала, присутним верницима, празничном беседом обратио се јеромонах Рафаило Бољевић. У њој нас подсећа да  Исус Христос увек, тихо и ненаметљиво, обитава међу нама, не нарушавајући наш свакодневни живот а ипак снажно дејствујући на наша срца милошћу, пажњом и љубављу. Христос је тајанствено и истински присутан у литургијским симболима и Јеванђељима и зато нас отац Рафаило позива да будемо будни и обазриви, да слушамо јеванђељске речи са пажњом, да их држимо и испуњавамо, да светињи причешћа телом и крви прилазимо са вером јер једино тако можемо постати освећени и обожени. Да бисмо знали да ценимо ту светињу, потребна је невоља, бол, страдање и искушење. Благословене су невоље, истиче отац Рафаило, Господ их допушта да би из нас истиснуо сваку умишљеност и самодовољност и да бисмо схватили да не можемо без њега. На данашњи дан Света Марина нас томе подучава. Господ је њу чисту изложио силним мучењима и страдањима да би своје биће отворила за њега и читав свој живот њему предала што јесте смисао и пуноћа нашег живљења.

Након Свете Евхаристије, уследио је литијски опход око храма а потом се приступило освећењу славских дарова које су принели овогодишњи храмовни кумови, породица Масловарић из Сремске Каменице. Том приликом је старешина храма, презвитер Јован Рајак, изразио захвалност на заједници у којој доживљавамо најбољу потврду божију и упутио речи благодарности нашим драгим гостима оцу Рафаилу и братији из манастира Подмаине, оцу Стефану, игуману манастира Ремета, проти Слободану и Маринку, појцима, богословима из наше парохије, кумовима храмовне славе Милошу, Марији, Сергеју, Маши и Марти са жељом да свима нама Света Марина буде узор у вери, нади и љубави.

По завршетку свете Литургије, уследио је културно уметнички програм наступом певачке и фолклорне групе КУД ансамбла Вила из Новог Сада а потом и послужење у порти и свечани ручак у парохијском дому.

Истог дана, са почетком у 19.00 часова, у присуству бројних верника и парохијана, отац Предраг Поповић, драги гост нашег Храма, служио  је Акатист Огњеној Марији. У беседи која је уследила, отац Предраг истиче да је ово велики дан, дан када нас светитељка Марина позива, инспирише и поручује својим подвизима да треба да будемо храбри, храбри у исповедању вере, наде и љубави и да треба да преиспитамо себе да ли и колико храбро ми ходимо, ступамо, говоримо, да ли смо и колико  слични овој великој богоугодници и да ли смо достојни њеног имена.

У продужетку је обављена предаја кумства. Отац Јован Рајак се захвалио кумовима Милошу и Марији Масловарић за сву љубав, помоћ и доброту коју су исказали и исказују према нашој парохији и мајци Светој Цркви. Кумство је предато новим кумовима, Бранку и Душанки Петровић.

По завршеку Акатиста, у порти нашега Храма уследила је свечана славска приредба коју су приредила деца из наше парохије под вођством Маријане Ђерић и богат културно- уметнички програм. Након рецитала и песама посвећених светој Марини, својом песмом су приредбу увеличале и чланице храмовног ансамбла Огањ.