храм
храм
храм

Вести

08.04.2023.

Лазарева субота и Цвети

У суботу, 8. априла, прослављен је празник васкрсења Лазара светом Литургијом којом је началствовао отац Јован Рајак. У препуном Храму, по завршетку Литургије, а потом и за трпезом љубави, отац Јован је у свом богонадахнутом слову, протумачио прочитано зачало и истакао значај овог дана, празника који даје наду за живот вечни, у ком сви можемо осетити наговештај и предукус Васкрсења, ту радост и победу коју ће нам сам Господ својим Васкрсењем недељу дана касније посведочити.

У послеподневним сатима, служено је Вечерње богослужење са литијом. По завршетку молитве и освећењу врбових гранчица кренуло се у трократни опход око Храма.У присуству великог броја верног народа, деце и родитеља, уз звук звончића и радостан пој дечице обележена је Врбица. Старешина Храма, отац Јован Рајак, обратио се присутном народу пригодном беседом о празнику са жељом да Бог да моћ нашим духовним силама, да не заборавимо ко смо, одакле смо, чији смо и коме ходимо и да нам Божија реч никад не досади.

Сутрадан, на Цветну недељу, са почетком у 9.00 часова, служена је Света Литургија поводом празника Цвети, којим се обележава улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим.

„Осана! Благословен који долази у име Господње, цар Израиљев!”

речи су којима је јеврејски народ дочекао Господа у слави Божијој, посувши његов пут палминим гранчицама. Верни народ је у потпуности испунио Храм  и већина присутних приступила је са страхом Божијим, вером и љубављу трпези Господњој, причестивши се Телом и Крвљу Христовом.

Духовно сабрање је настављено у сали парохијског дома уз топле напитке и послужење. У пригодној беседи, отац Јован је присутнима протумачио Посланицу Светог Апостола Павла Филипљанима као и недељно зачало из Јеванђеља.

4. Радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се! 5. Благост ваша нека буде позната свима људима. Господ је близу. 6. Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захвалношћу казујте Богу жеље ваше.