храм
храм
храм

Вести

29.07.2023.

Навечерје славе и предавање игумана Рафаила

Господе, ево слушкиње твоје, овде, пред нама
Ево најлепшег украса овога Храма
Ево молитвенице наше пред тобом
Ево победнице над сваком злобом
Eво угоднице твоје, Царе наш
Ево честице, које си благоизволео да нам даш!...

Анастасија Цветковић

У навечерје празника Свете Великомученице Марине, наш Храм је, Божијом милошћу и молитвеним трудом верног народа, удостојен да постане дом честице моштију наше велике Светитељке и молитвенице пред Богом, Огњене Марије. Кивот са честицом моштију је свечано дочекан у порти храма, а празнично вечерње над моштима је служио јеромонах Рафаило, игуман манастира Подмаине, уз саслуживање презвитера Марка Јефтића из Младеновца, Милоша Маријанца, Милана Ковачевића, Јована Рајака домаћина сабрања и ђакона Калистрата из манастира Подмаине. Окупљени верни народ је потом приступио целивању моштију и миросању. Лепоти богослужења допринели су својим гласовима појци нашег храма.

У продужетку богослужења, отац Јован је честитао навечерје празника и славе свих нас и истакао да нам се духовно напредовање, сазревање и снажење ове године на посебан начин даде тако што смо се удостојили милошћу Божијом да наш дом украси честица моштију оне којој се сваки дан молимо и клањамо и да сада још присније знамо да је она са нама да нас теши, бодри и снажи. Отац Јован је најавио нашег драгог госта оца Рафаила, игумана манастира Подмаине у Будви, чијој се речи и подршци увек радујемо, и који је произнео беседу у част црквене славе. У свом богонадахнутом слову отац Рафаило нас подсећа да се Христос јавља свакоме од нас и да на такав позив треба да се одазовемо и кренемо за њим, држећи се његове речи и Јеванђеља и примајући реч Божију јер без ње не можемо живети нити можемо чинити ишта спасоносно и благодатно. Позива нас да мотримо на своје кораке и негујемо елементарну пажњу над својим делањима читајући свакодневно зачала Јеванђеља и да ће онда благодат духа Светога почети ствари да мења на врло чудесан и опипљив начин. Позива нас и на стицање пажње и грађење односа према Христовом имену, истичући важност навикавања да је реч и име Божије стално уз нас јер једино тако нећемо постати лак плен за демонске силе зла.

Узми име Исусово и њиме бичуј непријатеља, цитира наш драги предавач светог Јована Лествичника у завршном слову свог богонадахнутог предавања.