храм
храм
храм

Вести

12.04.2024.

Не бој се, само вјеруј – протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин

У оквиру великопосних духовних вечери, 05.04.2024. имали смо посебну радост и част да у љубави угостимо свима нам познатог и посебно драгог госта и предавача - протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина.

Ово треће по реду духовно вече отпочело је малим повечерјем са читањем дела Благовештењског акатиста, а наставило се у 19 часова у препуној сали парохијског дома где смо сви, жељни духовних поука, упијали речи наших гостију, оца Бранка, који већ скоро двадесет година успешно, духовно и пастирски управља заједницом Земља живих и спроводи програм рехабилитације болести зависности; брата Андреје, васпитача у заједници, штићеника Данила и Мирослава и нашег домаћина оца Јована Рајака, старешине храма Огњена Марија.

На почетку нашег сабрања погледали смо кратак филм о женској заједници на Ченеју, а потом је отац Бранко говорио о теми ове наше вечери Не бој се, само вјеруј која је уједно и порука филма и ехо који треба да одзвања у нама кад год да се нађемо у животним недаћама. То нам поручује и зачало из светог Јеванђеља које смо читали ове недеље о исцељењу одузетога, каже наш саговорник. Немоћнога у овој причи није спасила његова вера, већ вера његових пријатеља и он беше излечен по упорности и вери њиховој, а не својој и како даље истиче отац Бранко, од изузетне је важности и моћи молитвена подршка нас једних за друге, Цркве, ближњих. Отац Бранко се захвалио нашем домаћину, оцу Јовану, на његовој љубави и жртви, као и окупљеном народу на одвојеном времену и жељи да се окрепи и ојача у вери, јер је пост време кад треба себе интензивније преиспитивати и размишљати о Богу и свом спасењу.

Наш гост је потом реч препустио брату Андреју, координатору и терапијском васпитачу у заједници, који нас је подробније упознао са историјатом рада организације и пројекта Земља живих. Лидер и оснивач је тадашњи игуман манастира Ковиљ, а данас, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, а читавим пројектом скоро двадесет година духовно руководи и управља отац Бранко Ћурчин. Више хиљада људи је боравило и лечило се у заједници потпуно слободно и бесплатно. Читав пројекат је под покровитељством манастира Ковиљ и подржан је од различитих нивоа власти као и материјалним и финансијским прилозима многобројних донатора и добротвора.

У продужетку вечери, штићеници ове заједнице, Данило и Мирослав, сведочили су о својим болестима зависности, коцки и злоупотреби психоактивних супстанци, путевима излечења, као и искушењима, истрајавању и напослетку духовном исцељењу, важности подршке и спасавања кроз заједницу.

Наша драга парохијанка и сестра у Христу, Анастасија Цветковић, је у духу теме Не бој се, само вјеруј! и ово предавање увеличала својом надахнутом поезијом.

Окупљени народ се на крају вечерашњег сабрања обратио нашим гостима са многобројним питањима, а отац Јован је заблагодарио братији и оцу Бранку на овој чудесној и надахњујућој вечери, на знању, искуству и сведочанствима којих се удостојисмо.