храм
храм
храм

Вести

19.02.2021.

Предавање на тему ФАРИСЕЈ И ЦАРИНИК – борба са лицемерјем

предавач протојереј професор Јован Милановић, ректор карловачке богословије

Након вечерњег Богослужења, Молебана Богородици, које су саслуживали јереј Јован Рајак и протојереј Јован Милановић,ректор карловачке богословије, заблагодаривши Пресветој Богородици која нас кроз сва времена руководи и крепи, окупљени верни народ се преселио у свечану салу парохијског дома на прво у низу предавања о припремним и великопосним недељама.

Отац Јован је у уводној беседи истакао да човек у свом животу има многе путеве и да је пост ка којем ходимо једно путашествије чији је циљ васкрсење Христово. На том путу су нам потребни духовни елементи од којих су најважнији аспекти покајања који се огледају кроз човекову жељу да се сретне са Христом. У 37. недељи по Духовима у којој се читала јеванђелска прича о покајаном царинику Закхеју, нагласио је значај нашег смиреноумља, скрушености и смирености у борби против фарисејства односно лицемерја и свему ономе што нас удаљава од Бога. Потом је реч предао нашем уваженом госту предавачу, протојерејеу професору Јовану Милановићу.

Протојереј Јован Милановић је у уводној речи свог предавања истакао значај теме, рекавши како се лицемерје тиче сваког од нас појединачно као највећа слабост са којом се сусрећемо свакодневно и позвао нас да из тог разлога још усрдније полетимо ка посту, постајући преображени и другачији, умножавајући љубав у себи према другима кроз свест о сопственом греху. У свом предавању нас је упознао са првим лицемерима који су ходили земљом, Адамом и Евом, који су узели јабуку са дрва познања добра и зла, сакрили се и тиме починили дело лицемерја и на тај начин, ставивши маске на лица своја пред Богом, постали свакодневица људског живота. Протојереј Јован Милановић нас је подсетио и божјих старозаветних угодника који су били служитељи Божји пред његовим лицем правде као што су Самсон, Аврам, Исак, Гедеон, Илија, Јаков преко којих су људи долазили поново у сусрет са Богом. Долазак Исуса Христа је представљао нову стварност у којој је сам Бог поживео са светом а одговор људи је био ЛИЦЕМЕРЈЕ као што нам на то указују многе јеванђелске приче. У њима Исус разобличава лицемерство – прорачунат однос са ближњима ради личне користи у којем постајемо затворени у простору самољубивости, искључивости, самовоље, са маском а без душе и љубави.

Професор Јовановић је у завршном делу предавања истакао да исцељење лицемерја лежи у прихватању и смирењу, са свешћу човека да је беспомоћан у контролисању свог живота, да ослобађање лежи у покајању кроз жељу да носимо смирено не само своје слабости већ и слабости наших ближњих, да без осуде и злурадости разумемо друге и кроз молитву и хришћанско благодарење помажемо брату своме а у свему томе угледајући се на старозаветне пророке и фарисеје покајнике.

Уз топлу препоруку да водимо једноставан богоугодни живот и уз жељу да истрајемо у напорима борбе против лицемерја, проф.о. Јован Милановић је препоручио читање Старечник-а са кратким поукама стараца и Псалтир ради бољег разумевања себе и других.

У завршној благодарној речи протојереју Јовану Милановићу, отац Јован је најавио и следеће предавање под називом "Блудни син", у петак 27.02.2021. презвитера Бранислава Кеџића, професора у Богословији Светог Саве у Београду.