храм
храм
храм

Вести

01.04.2023.

САСТАНАК ВЕРОУЧИТЕЉА ПОДУНАВСКОГ И СРЕМСКОКАРЛОВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

У суботу, 01. априла 2023. године, у Сремској Каменици, одржан је састанак вероучитеља подунавског и сремскокарловачког намесништва. Састанку је присуствао и Његово Преосвештенство Епископ сремски Г.Василије који је, на самом почетку, поздравио све присутне и одржао кратко предавање о значају и узвишености катихетске службе.

Потом се обратио и Архијерејски намесник, протојереј-ставрофор Гавро Милановић поделивши своја искуства везана за катихетску службу. Након тога, координатор за верску наставу Епархије сремске, протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо је истакао да је улога вероучитља од изузетне важности и истакао да је вероучитељ најкраће салитург. Начин на који се влада свештеник у храму треба да буде образац понашања вероучитеља у учионици. Затим је најавио данашње излагаче вероучитеље: Стефана Недића, Маријану Ђерић и ђакона Стефана Гавровског.

Вероучитељ Стефан Недић је одржао предавање на тему: Корелација верске наставе са другим предметима. Кроз презентацију је објашњено колики је потенцијал веронауке и како се може уз мало креативности и труда она ставити у корелацију са свим другим предметима.

Вероучитељица Маријана Ђерић је у свом излагању презентовала вероучитеља као организатора културних догађаја. Поделила је своја искуства са децом, њихове активности у бројним догађајима у животу Цркве.

Ђакон Стефан Гавровски је говорио о примени литургијске катихезе као наставне методе. У презентацији коју је припремио осврнуо се на ангажовања ученика на часовима веронауке али и на ваннаставне активности, попут учествовања ученика у црквеном хору, хуманитарним акцијама.

На самом крају присутнима се обратио и домаћин скупа, координатор за верску наставу у подунавском намесништву, старешина храма Свете Великомученице Марине, јереј Јован Рајак захваливши се свима на љубави и труду који учинили учествовањем на овом сабрању.

јереј Александар Раденовић