храм
храм
храм

Вести

01.05.2024.

Великa среда

Блудница приступи к Теби, миро са сузама изливајући на ноге твоје, Човекољубче, и смрада од зала избавља се заповешћу твојом. А неблагодарни ученик, дишући благодат твоју, ову одбацује, и смрадом се одева, среброљубљем продајући Тебе. Слава Христе милосрђу твоме.

У трећи дан Велике и Страсне седмице Литургију пређеосвећених дарова служио је отац Јован Рајак уз молитвено учешће великог броја верног народа. У овај дан чули смо драгоцено сведочанство о жени, покајаној блудници, која излива скупоцено миро на Исуса исказујући своју љубав, веру и покајање због грешног живота али и наговештавајући оно што се спремало Господу, његово страдање и погребење. Друга прича коју смо чули је о безумном чину издаје Исусовог ученика и апостола, Јуде Искариотског, који ће га предати првосвештеницима за 30 сребрника.

У својој беседи о данашњим јеванђељским причама отац Јован нас позива да се у овај свети дан најкасније подсетимо чији смо, ко смо, чему вредности придајемо, јер све је узалуд ако Христу, који је свему добром вредност дао и којег свети Јустин Ћелијски назива Свевредности моја, све што смо у овом свету стекли не донесемо и узнесемо. Знање које стекнемо у овом свету ако не донесемо Христу, није знање на корист, ако је то похвала овом свету и ако је не принесемо Христу та хвала нам неће бити на спасење него на пропаст, новац, зараде или скупоцено миро из данашњег зачала ако не принесемо и узнесемо Христу и помажемо га онда је то само неко обично миро за неко наше по укусу чула мириса задовољавање.

Опоменимо се речима Шта ћете ми дати и ја ћу вам га издати! позива нас отац Јован у данашњем слову јер није то само Јуда рекао и нико више после њега. Многи људи то и дан данас понављају, не само као Јуда једанпут, већ понављају више пута а то су тешке речи...