храм
храм
храм

Вести

02.05.2024.

Велики четвртак

Прими ме данас, Сине Божји, за причасника Тајне Вечере твоје, јер нећу казати тајну непријатељима твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству твоме.

У Свети и Велики четвртак Литургију Светог Василија Великог служио је отац Јован Рајак у нашем храму. На овај дан се молитвено сећамо Тајне вечере на којој је Господ благословио хлеб и поделио га ученицима рекавши ,,Узмите, једите, ово је тело моје и испијајући вино рекао Пијте из ње сви, jер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова“.

На данашњи свети дан, молитвено сабрани у нашем храму, предали смо се богослужбеном поретку Великог четвртка и посветили успомени на ове светотајнске догађаје почев од Литургије Светог Василија Великог па до Великог бденија на којем је прочитано дванаест страдаланих јеванђеља.

У пригодној беседи о догађајима на које вршимо успомену у овај дан, отац Јован је између осталог рекао:

"Сведоци смо, драга браћо и сестре, неизрециве тајне, јер Света литургија као и Света тајна причешћа јесте тајна на коју смо сви позвани и призвани. Када кажемо тајна, онда сви мислимо на затворена врата, где нико не сме да уђе, међутим ова тајна, Божанска тајна је дата данас свима онима који га љубе а они који га љубе, држаће заповести његове, а они који држе заповести његове, знаће добро и убрзо да заповести и закон нису довољни, да их они неће спасити, као што су то у старозаветном Израиљу и за време самог боравка Бога на земљи чинили фарисеји, садукеји, народне старешине, увек упућујући Христа на закон, и који су толико читали закон и пророштва али узалуд, јер нису познали оног који је говорио кроз пророке, него су гледали како да га предају, ухвате и убију. И није случајно Јустин Ћелијски рекао да смета Истина овом свету јер је сав од лажи, да смета правда Божија јер је свет сав од закона, да смета љубав Божија овом свету јер је сав у мржњи, да смета Његова благост јер је свет сав у грубости, Његова доброта јер је свет у злу...

Зато браћо и сестре овај Велики четвртак примамо као дар којим је Господ заповедио да се причешћујемо и нека би Бог подарио да се у нама изгради то свето Христово смирење да и кад добро учинимо знамо да он дела у нама а да када зло учинимо знамо да нас он не одбацује него да нас и даље милује и љуби“.