храм
храм
храм

Вести

30.04.2021.

Велики петак 2021.

На данашњи дан, најтужнији дан у хришћанству када је Исус Христос у највећим мукама страдао, у нашем храму, одевеном у тамне боје, у тихој и тужној атмосфери отпочела је јутарња служба – Царски часови са читањем делова Јеванђеља. На овај дан црква се сећа Христовог Распећа и догађаја који су му претходили – изручења Понтију Пилату, још једне издаје јудејског народа који није желео да Исус буде помилован, Христовог ношење крста на путу ка Голготи, понижења, изруге и подсмевања којима је био изложен и напуштен али и речи праштања које је Исус изрекао пре смрти ͈Оче, опрости им, јер не знају шта раде".

У поподневним сатима у нашем Храму дрвеним клепалима је најављено богослужење са изношењем плаштанице - платна на коме је изображдено скидање господа Исуса Христа са крста и његово полагање у гроб. У тихој и достојанственој атмосфери пуној туге, верници су се поклањали и целивали Христов гроб а потом са искреним речима покајања и суза приступили Светој тајни исповести.

У продужетку је прочитан канон Плач Мајке Божије а потом је служено и Велико суботње јутрење са опходом око храма на коме су се појале статије, песме Христовог опела и оплакивања.

На крају службе отац Јован је захвалио верном народу на присуству у великом броју са жељом да се сви охристовимо на Христовом путу истине и са поуком да се свагда клонимо грехова попут среброљубља којем је Јуда Искариотски подлегао, славољубља Понтија Пилата који није пронашао кривицу у Христу али га је ипак осудио као и властољубља које је обузело првосвештеника Кајафу у жељи да се додвори јудејском народу и сачува свој положај на власти.

Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!