храм
храм
храм

Вести

10.03.2023.

Великопосно вече: Могућност Богопознања данас

Предавач: Свештеник Марко Јефтић, парох младеновачки

Друго по реду духовно вече у оквиру Великопосних вечери отпочело је Молебаном Пресветој Богородици који су служили наши драги и уважени оци, отац Марко Јефтић и отац Јован Рајак. Узневши молитве и прозбе нашој Пречистој Матери, сабрани верни народ је приступио уљепомазању, целивао и поклонио се икони Пресвете Богородице.

Сабрање је настављено у сали Парохијског дома а предавање су отворили наши драги појци, деца из нашег Храма. Отац Јован је изразио захвалност дечици која кроз песму деле свој дар од Бога и љубав према Богу, пожелео добродошлицу оцу Марку и најавио вечершњу тему – могућност и потребу спознаје Бога у нама самима и са својим ближњима.

Изразивши захвалност на позиву и радост због поновног сусрета, отац Марко Јефтић у свом уводном слову истиче да се налазимо у недељи која је посвећена светом Григорију Палами, архиепископу Солунском, који је од јеретика Варлаама заштитио учење о божанској нествореној светлости и енергијама којима је Бог засијао на планини Тавор и која ће осветлити сваког човека након поста,најдубље молитве и духовног подвига самоодрицања.

У свом даљем разлагању, отац Марко нас учи да Богопознање није само знање фактографских података већ да је то однос који варира у једној предивној динамици знања и вере. У том ритму знања о Богу и вере у Бога можемо доживети Богоспознају, Васкрсење, тежити савршенству. Богопознање се не завршава овде, већ у вечности а ми тежимо личносном односу са Богом, стварању личносне заједнице са Богом кроз причешће и литургијски живот. Без тога је тај однос немогућ, јер како каже отац Марко, недостаје смисао, садржај и долази до измештања фокуса. Без самопознаје нема богопознања и обрнуто али колико год да је лични подвиг у овом односу важан, не смемо заборавити да смо без заједнице безначајни и да нас Бог неће препознати ако нисмо део литургијског живота и заједнице.

Са жељом да узрастамо у пуноћи вере и да се уподобимо у лику Исуса Христа и светитеља који су врлинским начином живота постали светли пример могућности и потребе Богоспознања, отац Марко је завршио своје предавање а у наставку вечери окупљени верни народ је постављао бројна питања.