храм
храм
храм

Вести

16.04.2021.

Предавање: ПОКАЈАЊЕМ ДО СВЕТОСТИ – Света Марија Египћанка

предавач протонамесник Милорад Мировић, парох новосадски

У продужетку Светог Богослужења - покајног молебана Пресветој Богородици, верни народ се још једном у молитвеном сабрању и духовној потреби за благоугодним речима, окупио у свечаној сали парохијског дома на деветој по реду духовној вечери.

У уводној речи, благодарећи Богу и окупљеном верном народу, отац Јован је представио госта, протонамесника Милорада Мировића и тему ПОКАЈАЊЕМ ДО СВЕТОСТИ – Света Марија Египћанки, истакавши значај ове светитељке која је пример колико је покајање силно и колико је човек испуњен благодаћу Божијом кад се препусти Богу кроз силу покајања.

У недељи  посвећеној овој великој богоугодници  отац  Милорад нас упознаје са њеним невероватаним животним путем и опомиње нас да кад се предамо греху да се спуштамо да самог ђавола и адских дубина а да са друге стране у сваком од нас лежи потенцијал да постанемо свети људи, светитељи. 

Марија Египћанка је живела половином  4.века, у време процвата хришћанстава и великих хришћана, њени савременици су били св. Јован Златоусти, Макарије Велики, Антоније Велики, Атанасије Велики, Пахомије Велики. У себи је имала велики потенцијал љубави, велико срце али је нечастиви обмануо лажним осећајем слободе, демонске слободе. Водила је разуздан и распуштен живот и заведена страшћу одлази у Александрију са  12-13 година где блудничи и греши. Примећује брод за Јерусалим  са хришћанима који одлазе да се поклоне Крсту и укрцава се на њега у потрази за новим страстима. Знатижеље ради, креће ка цркви Васкрсења али не може да уђе у Храм, сила Божија је зауставља. Управо тај моменат представља њен први сусрет са Богом, када схвата да је грешна. Она се моли Богу и Бог јој допушта да уђе у Храм и целива Крст. Бог јој показује пут и она одлази у сурову пустињу где су се подвизавали многи пре ње па и сам Јован Претеча. Следећих 47 година проводи у пустињи у највећем покајању. Авва Зосима има сусрет са њом у пустињи током свог подвижничког похода у време Великог Часног Поста и она га моли да је причести. Након годину дана Зосима се враћа у пустињу и затиче њене нетрулежне мошти, миомирисно тело. 

Пета недеља Великог Часног поста је посвећена спомену на ову велику светитељку и Бог жели да нас подсети шта је циљ нашег живота – спас наше душе и да кроз спас задобијемо рај. Кроз пример Марије Египћанке шаље нам поруку да треба свим силама да се трудимо да победимо старог себе, да се одрекнемо старог себе, узмемо крст свој и пођемо за њим:  ͈Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља онај ће га сачувати."

Данашњи човек је у сталној дилеми да ли да сачува живот свој у овом свету или да га изгуби, да ли да испадне слаб према другима или да угоди Богу. Црква нас позива да се учимо да не буде увек како ми хоћемо, већ да се мењамо, да живимо живот литургијски и светотајнски, да имамо свест да смо слаби и немоћни и да нам треба МОЋ  да одемо по ПОМОЋ. Света Марија је вапила Богу и Бог јој је помогао да се изобрази, да постане мужаствена, да добије мушку храброст и да се избори сама са собом. И као што нам говоре Светогорци:  ͈Ако умреш пре него што умреш, нећеш умрети онда кад умреш." Марија Египћанка је умрла за све лоше у свету али после њеног уснућа она и даље живи и зато свима онима, који јој усрдно вапију, она притиче у помоћ. Она нам учи да је сваки грех мртвило душе, узрок тескобе, разочараности, депресије, очајања и кроз њен пример се учимо да само искрено кајање и исповест може да нам да слободу да се супроставимо ђаволу.

У својој завршној речи о. Милорад нам поручује да останемо истрајни у жељи  да се очистимо од сваке страсти, греха и навика, да останемо топли и ревносни у Христовој вери свесни да је за узрастање у истој потребно време и стрпљење, да будемо опуштени у Духу светом и спонтани у Господу. 

Преподобна и славна Маријо Египћанко, буди увек уз нас и сачувај нас од свег зла у свету: од скрнављења, прељубе, блуда, блудних настарности, опојних твари, мекопутености, помодности, демонске музике, пијанства, идолопоклонства, раскалашности, побачаја, чедоморства, насиља, злостављања ближњих и даљних и од свега што нас прља и духовно убија.

Господ наш нека нас сачува и нека нас помилује молитвама Пресвете Богородице, светих анђела и арханђела и преподобне Марије Египћанке и свих светих. Амин.