храм
храм
храм

Вести

05.05.2024.

Васкрс 2024

Радост празника Васкрсења Господа Исуса Христа у нашем храму започели смо Пасхалним јутрењем са литијским опходом око храма и потом Светом Васкршњом Литургијом коју је служио отац Јован Рајак. Сабрани у овом чудесном догађају – победи живота над смрћу и радости над тугом, једним срцем и једном душом, сами себе и једни друге предали смо Светој тајни причешћа.

По завршетку Литургије уследила је васкршња приредба у порти храма коју су нам припремили наши најмлађи парохијани под вођством наших драгих хоровођа Јоване, Нађе и Стефана. Приступили смо узети нафору, благослов и васкршње јаје а потом је уприличено и традиционално надметање у куцању јајима.

Поучном беседом о значају данашњег празника обратио се отац Јован верном народу:

„Суштина нашег живота је Васкрс. Христос је из гроба засијао и управо је гроб Бог испунио животом, и у том смртном положају и амбијенту који је дат пун свега онога у ништавилу он је оживео и донео живот свету…

Све је са васкрсењем обновљено, и једино је васкрсли Господ светла новина која се свагда у нама обнавља и да би дао Бог да се наше срце загреје када чујемо ове речи да знамо да постојимо зато што је Христос васкрсао. Узалуд све ако Христос није васкрсао, а васкрсао је да би ми васкрсли са њим и да бисмо задобили достојанствно живота, крстоваскрсно достојанство, а то је бити Хришћанин и живети вечно а не смртно.“

и потом цитирајући део из посланице блаженопочившег митрополита Амфилохија из 2013. године: „Христово васкрсење представља квасац вјечног живота, дарован људској природи. Тако исповједајући Његово васкрсење, ми истовремено свједочимо „васкрсење мртвих и живот будућег вијека“. Управо у томе се састоји достојанство Хришћана: Хришћанин је свједок побједе вјечног живота над смрћу, бесмртности над смртношћу, нетрулежности над трулежношћу, вјечног постојања над ништавилом; побједа вјечне истине над лажју, добра над злом, вјечног смисла свега постојећег над бесмислом. "

На крају проповеди, старешина нашег храма се захвалио дечици на труду, љубави, жртви и посвећености, присутном народу на пажњи и радости, драгим хоровођама на истрајавању у напорима и раду са дечијим хором чије приредбе су попут молитава и службе Богу живоме, братији и сестрама који ревнују да све буде чисто и пригодно украшено о сваком празнику и појцима који својим појањем увеличавају свако богослужење.

Празнично славље настављено је у парохијски дому а љубављу и добротом наших кумова, породице Маријанац, уприличена је богата трпеза љубави.